Ilegálních přistěhovalců je v ČR přes 400 tisíc, tvrdí ČSÚ

16.02.2012 21:18

Podle údajů Českého statistického úřadu žilo v Česku na konci roku 2010 legálně 424 tisíc cizinců. Počet "ilegálů" by ale mohl dosahovat podobného počtu: až 400 tisíc. Vyplývá to z domněnek odborníků na migraci Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Ilegálních přistěhovalců je v ČR přes 400 tisíc, tvrdí ČSÚ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Odborníci pro stanovení hrubých odhadů zvolili různé metody. Dotazovali se také těch, kteří s migranty pracují. Studie pak odhadovaná čísla podpořily. "Migrace je daleko vyšší, než ukazují statistiky," podotkla Eva Janská z katedry sociální geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Třetina cizinců v Praze

Třetina všech cizinců, kteří v ČR žijí legálně, je v Praze. Do velkých měst by mohli podle expertů mířit i ilegálové. "Velká města nabízejí možnosti, ale skýtají i anonymitu," polemizovala Janská.

Česko v minulosti k cílům migrantů nepatřilo. Od druhé poloviny 19. století zemi opouštělo víc lidí, než kolik jich přicházelo. Výjimkou bylo podle Janské předválečné období s vlnou Němců. Zlom nastal až po pádu komunismu. Příliv cizinců od roku 2008 pak přibrzdila krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…