Ilona Švihlíková, doktor Macek a Kalousek k vítězství radikální levice v Řecku

26.01.2015 10:44

Mezi prvními osobnostmi, které v Česku zareagovaly na výsledek nedělních řeckých voleb, byl místopředseda ODS, europoslanec Jan Zahradil, bývalý politik ODS Miroslav Macek, ekonomka Ilona Švihlíková a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ilona Švihlíková, doktor Macek a Kalousek k vítězství radikální levice v Řecku
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Zahradil považuje vítězství krajně levicové formace Syriza za důsledek radikalizace řecké veřejnosti, kterou postihla drastická úsporná opatření posledních let a která byla nadiktována eurozónou.

Drastické škrty by v Řecku nepřišly, kdyby nebylo členem eurozóny

Europoslanec ODS zdůrazňuje, že pokud by Řecko nebylo členem eurozóny, nemuselo k těmto opatřením vůbec sáhnout, protože by mohlo řešit svou vnitřní krizi jinými nástroji.

Vítězství Syrizy podle Zahradila ve skutečnosti ukazuje na neodstranitelnou konstrukční vadu eurozóny. „Ta z čistě politických důvodů zahrnuje země s natolik rozdílnými ekonomikami, že některé z nich nejsou dlouhodobě schopny plnit ekonomické parametry společné měny,“ uvedl.

Výsledek řeckých voleb považuje za další závažný argument ve prospěch toho, aby ČR svůj vztah ke vstupu do eurozóny přehodnotila.

Vítězství krajní levice v Řecku je důsledkem snah o udržení eura za každou cenu

Výsledkům řeckých voleb se ve svých pravidelných glosách na webu viditelny-macek.cz krátce věnuje i bývalý politik ODS Miroslav Macek. Předpokládá, že komentářů k vítězství Syrizy se objeví spousta. Přitom by podle něj stačila tato jediná věta: „V Řecku zvítězily důsledky zavedení společné evropské měny kombinované s následky mizerných interních a externích politických snah o její udržení za každou cenu.“

Celé znění pondělních glos Miroslava Macka najdete zde

Návrhy Syrizy jsou velmi realistické

Ekonomka Ilona Švihlíková se řeckým volbám věnovala v krátkém rozhovoru, který poskytla serveru Prvnízprávy.cz. Podle Švihlíkové jsou návrhy vítěze řeckých voleb navzdory tomu, co se říká a píše, velmi realistické. „Šílené je naopak si myslet, že splatím dluh ve výši 175 % ve stagnační ekonomice, která je hluboce pod svými kapacitami,“ podotkla. Myslí si, že SYRIZA má nesmírně obtížnou úlohu i proto, že za zády bude mít už jen jedinou alternativu, kdyby selhala. „Alternativu v hnědé barvě ‚Zlatého‘ úsvitu,“ upozornila Švihlíková.

Výsledky řeckých voleb podle Švihlíkové ukázaly, že lidé musejí mít právo odmítnout "jedinou možnou politiku." Řecko prý také ukazuje selhávání EU, resp. eurozóny. „Nejen před dluhovou krizí, kdy ukázalo jak nefunkční je tzv. hospodářská a měnová unie. Ukázalo se, jak silný je vliv Německa, a vítězství Syrizy také prokazuje, že německá politika je nesmyslná, destruktivní a že na ní bude následovat politická odpověď,“ uvedla ekonomka s tím, že Řecko může být jen v první řadě, další může být Španělsko.

Švihlíková rovněž upozornila na to, že EU bude mít velké problémy skousnout výsledek demokratických voleb v Řecku.

Celý rozhovor s Ilonou Švihlíkovou najdete zde

Nejnověji okomentoval výsledek řeckých voleb první místopředseda TOP 09, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Všiml si toho, že při oslavě volebních úspěchů Syrizy včera mnohokrát slyšel větu „Dáme lidem naději“. To mu připomnělo lídry současné české vládní koalice, kteří prý větu ,,Dali jsme lidem naději“ používají velmi často.

Přiznává, že naději lze vzbudit nereálnými sliby a obelháváním. „Nicméně je to běh na krátkou trať. Naděje, že své dluhy nebudeme muset platit, se dříve či později změní v beznaděj....,” dodal Kalousek.

Celé znění příspěvku Miroslava Kalouska k vítězství Syrizy na jeho facebookovém profilu:

Při oslavě volebních úspěchů SYRIZY jsem včera mnohokrát slyšel větu ,,Dáme lidem naději“. Připomíná mi to naše vládní lídry, kteří větu ,,Dali jsme lidem naději“ používají velmi často. Samozřejmě lze vzbudit naději nereálnými sliby a obelháváním. Nicméně je to běh na krátkou trať. Naděje, že své dluhy nebudeme muset platit se dříve či později změní v beznaděj....

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…