Ilona Švihlíková v ČT zaskočila moderátorku Tvarůžkovou tím, co řekla o Německu a jeho minulosti

02.07.2015 13:26

Ekonomka Ilona Švihlíková se ve včerejším Interview na ČT24 zabývala především situací v Řecku. Tam se nyní čeká na nedělní referendum, v němž se rozhodne, jakou cestou se země vydá – zda kývne na podmínky věřitelů, či nikoliv.

Ilona Švihlíková v ČT zaskočila moderátorku Tvarůžkovou tím, co řekla o Německu a jeho minulosti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ekonomka Ilona Švihlíková

Švihlíková se ve svých slovech zaměřila především na vztah Řecka a dalších států eurozóny. Německá kancléřka Angela Merkelová například mluví o otevřených dveřích a o kompromisu, který není ochotna přijmout za každou cenu. Podle Švihlíkové je ve vyjádření reprezentantů eurozóny patrné, že jde o vzkaz vůči řecké vládě premiéra Tsiprase. Ta je pro politiky eurozóny vesměs nepřijatelná. „Tohle se objevilo dneska v článku v Die Zeit, kde přímo jeden z politických analytiků říká, že německá vláda si přeje jinou vládu v Řecku. Ale kde to jsme? Jinou vládu v Řecku si taky přál třeba Hitler,“ zkonstatovala ekonomka s tím, že právě mocenský zájem vnímá velmi silně. 

Přepis celého pořadu ZDE

Řecko je podle Švihlíkové takový svět v malém, kde je patrná zásadní nerovnováha našeho světa a zoufalý boj o to zkusit něco nového. Podle ní je především velmi nebezpečný fakt, že už několik let ožívají ne moc hezké reminiscence mezi Německem a Řeckem. „Já jsem se dívala i na Focus a na některé debaty tam, a tam jsem si říkala, že už by jen stačilo, aby tam dopsali, že prostě Řekové jsou Untermenschen, a bude to komplet. Považuji to za nesmírně nebezpečnou věc,“ podotkla.

Podle Švihlíkové bohužel nejde jen o názor vyhraněné části německých zástupců. Zaujala ji především slova ministra financí Schäubleho. „Jeho vyjádření, že se musí dodržovat pravidla. Když si uvědomíte, že tohle prostě říká člověk, který je z národa, jenž jaksi málem vyháněl půlku Evropy a v roce 1953 dostal obrovskou dluhovou úlevu...“ zkonstatovala a zaskočila tím moderátorku Zuzanu Tvarůžkovou, která uvedla: „Dobře, ale není to jeho zodpovědnost. To bychom opravdu vytvářely poměrně nebezpečnou zkratku.“

Švihlíková se však nedala: „No já myslím, že to není zkratka. To Německo skutečně dostalo obrovskou úlevu dluhu a byli to Řekové, kteří mimo jiné byli v té věřitelské...“ Tvarůžková ji však opět přerušila. „Ne, já mám na mysli, když jste mluvila o tom vyhlazování a o německém ministru financí, tak aby to nebylo pochopeno opravdu takto zjednodušeně. Jsou ekonomové, kteří nevěří v to, že by eurozóna mohla dál fungovat bez posilování těch společných fiskálních politik. Myslíte si, že tento tlak ještě přijde a slyší na něj vůbec ještě někdo?“ zeptala se.  

„Tak on je logický, protože eurozóna je prostě nedokonalé měnové území. Od počátku byla. A ono když máte velmi rozdílná měnová území, velmi rozdílná území a Řecko prostě vypadá jinak než Španělsko a to zase vypadá jinak než Holandsko, tak prostě musíte mít nějakou redistribuci,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…