Imigrant Babiš neumí gramatiku, Kalousek je notorický demagog. V bitvě o EET ještě více přituhuje

22.01.2016 14:49

I podle některých poslanců něco takového jako dnes v Poslanecké sněmovně dlouho nebylo. Poslanci se totiž od rána v mimořádné schůzi hádali o EET, přičemž se po poledni dohady opozice s koalicí zvrhly ve velké hádky o studii k EET a pak také o Agrofert. „To je notorický lhář a demagog,“ řekl nakonec ministr financí Andrej Babiš (ANO) o šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Do debaty také vstoupil poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD) o němž je známo, že je i hercem. A v jednacím sále bylo náhle velmi veselo...

Imigrant Babiš neumí gramatiku, Kalousek je notorický demagog. V bitvě o EET ještě více přituhuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Poslanci se dnes od rána dohadovali o kontroverzní elektronické evidenci tržeb (EET). Sice opozice nepřipustila, aby bylo možné jednat i po 14. hodině, ale omezení řečnické doby na deset minut s tím, že by každý z poslanců mohl promluvit jen dvakrát, prošlo. Nakonec ale i přes toto omezení debaty bylo o co stát. Hádka o EET se totiž zvrhla do osobních útoků mezi ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) a předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Právě Kalousek již loni jako zástupce opozice dával najevo, že TOP 09 nikdy nepřipustí, aby EET prošla, a právě proto ve Sněmovně topka, ale i ODS měsíce obstruuje. V souvislosti s těmito obstrukcemi se tak neočekává, že by o vládním návrhu zákona ještě během ledna poslanci hlasovali.

TOP 09 a ODS přitom blokovala mimořádnou schůzi k evidenci již dva prosincové pátky a první lednový pátek. Pro dnešek se předpokládal obdobný scénář a ten vypadal zhruba takto:

Napřed vystoupil se svým proslovem ministr financí Babiš. Jenže ten si po půlhodinovém projevu začal vyměňovat ostré názory s komunistickým poslancem Vladimírem Koníčkem o smlouvy na ministerstvu financí k EET. Hádka se vedla v podobné linii jako ve čtvrtek při interpelacích.

Pořád mne buzerujete...

„Jen mne buzerujete!“ uvedl nakonec rozčileně směrem ke Koníčkovi Babiš, přičemž mu do jeho slovníku přeskakovala slovenština.

Po Babišově projevu padly od poslanců dva návrhy: zástupci ANO totiž žádali, aby se dnes jednalo i po 14. hodině a poté místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO) sdělila, že žádá o hlasování o omezení řečnické doby na deset minut s tím, že by každý z poslanců mohl promluvit jen dvakrát.

Druhý návrh poslanci odhlasovali, ovšem prodloužení dnešního jednacího dne vetoval klub TOP 09 i ODS.

„Omezili jste rozpravu ještě dříve, než mohli vystoupit poslanci bez přednostního práva!“ ironizoval následně hlasování šéf ODS Petr Fiala.

Kalousek: Jsou tam chyby i divné součty!

Odpoledne předseda TOP 09 Miroslav Kalousek cupoval studii ministerstva financí k EET. „Ujišťuji vás, že tam najdete chybné a podivné součty. O pravopisných chybách nemluvě. Pan ministr ale má jako imigrant na pravopisné chyby právo!“ řekl třeba.

„Náklady, které vám říkají, nejsou pravdivé! Tam není jeden součet správně,“ prohlásil dále Kalousek s tím, že na přesné součty má ale občan právo.

To je šaškárna!

„To je ta demokratická debata? Je to šaškárna!“ namítal ovšem na to Babiš. Na námitku TOP 09, že právě urazil dalších 199 poslanců a že je jako ministr povinen poslouchat a odpovídat na otázky, odvětil, že nemluvil o všech poslancích, ale jen o poslancích TOP 09.

„Hluboce se mě dotkla slova pana Kalouska, že jsou občané Slovenska migranti,“ uvedl k tomu poté poslanec Josef Hájek (ANO).

Následně se Vítězslav Jandák (ČSSD) pozastavil nad tím, že číslům nerozumí. „Já tomu nerozumím. Táta mi vždycky říkal, že když něčemu nerozumíš, tak se na to podívej z 39 metrů,“ řekl a pak se podivil tomu, proč opozice nejedná rafinovaněji a nenechá koalici EET schválit a Babiše tak spadnout do pomyslné propasti. „Nechte ho tam spadnout, toho Babiše,“ dodal s tím, že voliči by to případně ocenili při příštích volbách.

Kalousek ale poté znovu zaútočil na Babiše kvůli jeho údajnému střetu zájmů. Babiš se ovšem rozhořčeně bránil s tím, že šéf poslanců TOP 09 opakovaně lže. Již poněkolikáté proto zopakoval, kolik jeho Agrofert odvedl na daních státu.

...potopte ho!

„Od okamžiku, kdy jste se stal ministrem financí, Agrofertu je skutečně lépe,“ glosoval ministrova slova Kalousek.

„Vy neumíte nic jiného než stále: Babiš, Babiš. Jandák vám tady říkal, však ho potopte!“ opáčil ale na to Babiš.

„Kdo tady teď mluví o Agrofertu? Vy tady mluvíte o Agrofertu! Já vůbec nechci mluvit o Agrofertu. Vy lžete, že Agrofert má víc dotací, než odvodů. Teď to znovu řekl váš předseda - to je notorický lhář, demagog!“ pustil se pak Babiš do opozice.

„Mluvte o EET! Mluvte o tom, proč chráníte podvodníky, nemluvte o mně a dejte mi už pokoj!“ zakončil pak Babiš svůj útok vůči Kalouskovi.

Debatu nakonec korunoval šéf KSČM Vojtěch Filip. „Kdybych nebyl ateista, musel bych si říci: ‚Bože, jak hluboko jsme klesli‘,“ poznamenal.

Topkař František Vácha si pak dlouze stěžoval na to, že jej ministr financí Babiš ruší v projevu svým mumláním. Babiš si za jeho zády také dával na pusu růžový papírek, což nakonec Vácha glosoval slovy, že asi všichni jsou rádi, že je to dnes již skoro za nimi a že tedy kvůli opozici neprošlo ono prodloužení schůze po 14. hodině.

Pokračování bitvy bude příští pátek

Sněmovna nakonec přerušila mimořádnou schůzi o EET do 29. ledna.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní – zhruba o deset až 15 miliard korun. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…