Imigranti jako bumerang: Deportují je z Německa, pak advokát najde kličku, tak je zase přivezou zpátky

20.07.2018 14:15

Německo doplácí v plné míře na své až příliš liberální zákony v oblasti přistěhovalectví. Několik posledních případů v krátké době ukázalo, že deportovat migranty do zemí jejich původu je v podstatě nemožné.

Imigranti jako bumerang: Deportují je z Německa, pak advokát najde kličku, tak je zase přivezou zpátky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Před několika týdny citoval německý magazín Focus soudce správního soudu Roberta Seegmüllera, který hovořil o zahlcenosti německých soudů z důvodu odvolání neúspěšných žadatelů o azyl. Podle Seegmüllera tvoří tyto případy přes padesát procent všech řešených soudních případů. Apeloval zároveň na vládu, že bez nalezení včasného řešení se v dohledné době prodlouží čekací lhůta jednoho případů na dvojnásobek.

Vedle zahlcenosti soudů navíc často nemají německé úřady kvůli komplikovaným azylovým zákonům vůbec šanci daného migranta deportovat. A i když už se tak stane, existuje vysoké riziko, že bude opět vrácen zpátky do Německa. Tento týden redakce serveru ParlamentníListy.cz informovala o případu bývalého tělesného strážce Usámy bin Ládina Samiho A., který byl sice deportován do Tunisu, ale vzhledem k obavám z mučení v tamějším vězení bude vrácen zpět.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Včera v německých médiích probleskla zpráva k případu dvacetiletého Afghánce Nasibullaha S., který byl společně s dalšími osmašedesáti migranty deportován do Afghánistánu začátkem tohoto měsíce. Nyní však Federální agentura pro migraci a uprchlíky (BAMF) zjistila, že deportace v jeho případě proběhla neoprávněně. V jeho případě šlo o to, že byl deportován v době, kdy se odvolal proti neudělení azylu.

Jak již bylo zmíněno, právě podaná odvolání jsou největší překážkou deportací neúspěšných azylantů. Samotný proces často trvá dlouhé měsíce a migranti se často do vyřízení odvolání ztratí úřadům „z očí“. V jiném případě byl do Německa navrácen další afghánský migrant, který byl nejprve deportován a po několika týdnech zde po četných odvoláních získal azyl. Celkový počet úspěšných deportací je tak minimální.

Německo před dvěma lety sice podepsalo s Afghánistánem dohodou o deportacích, ale od letošního roku bylo úspěšně deportováno pouhých 148 osob, tedy v průměru sotva dvacet měsíčně. „Rychlejší spád by mohly deportace do Afghánistánu nabrat v příštích měsících v důsledku odsouhlaseného koaličního návrhu, který s cílem snížit počet žadatelů o azyl v Německu stanoví přísnější podmínky,“ uzavírá server.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…