Impotence evropských lídrů, charismatický demagog, nový Hitler... Publicista varuje

25.09.2015 13:30

Z neschopnosti obviňuje evropské politické elity při řešení uprchlické krize publicista Dan Hrubý na webové stránce časopisu Reflex. A varuje před tím, aby slabosti politiků nevyužil „třeba nějaký nový Hitler“.

Impotence evropských lídrů, charismatický demagog, nový Hitler... Publicista varuje
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

To, že žijeme v době fatálního selhání evropských politických elit, podle Hrubého znovu potvrdil mimořádný summit EU v Bruselu. „A je pouze štěstím, že se dosud v Evropě nenašel charismatický demagog, který by toho dokázal využít. Evropští politici, člověk se zdráhá napsat političtí vůdci, se dál utápějí v debatách o řešení důsledků, nikoli příčin současné krize,“ upozorňuje.

  • Celý text je ZDE

Čím jiným než akademickou debatou byla několikatýdenní diskuse o rozdělení 120 tisíc uprchlíků, kteří si stejně půjdou, kam budou chtít – v situaci, kdy v utečeneckých táborech v Turecku, Libanonu a Jordánsku žijí v mizerných podmínkách, víceméně bez jakékoliv významnější evropské pomoci, čtyři miliony lidí.

„Čím jiným je oslavované zřízení hotspotů (registračních center) na území Řecka a Itálie bez toho, že by byla zajištěna ochrana vnějších hranic EU,“ kritizuje výsledky summitu Hrubý.

EU dá na pomoc 4 000 000 uprchlíků miliardu eur. Orbán chtěl dát miliardy tři

Upozornil, že k samotnému řešení a odstranění příčin uprchlické krize, tedy na pomoc čtyřem milionům uprchlíků, bude uvolněna miliarda eur. Zatímco za údajné sobectví proklínaný Viktor Orbán žádal miliardy tři.

Orbán, který se pokouší o řešení v aktuálním čase a sahá k tak „extrémním“ činům, jako je ochrana vlastní státní hranice, je vydáván za černou ovci.

„Nemusí to být nějaký Hitler, kdo této impotence a akademismu využije. Není třeba uvažovat natolik extrémně a kreslit nové totalitarismy. Méně neblahá vize se ostatně jeví mnohem reálněji. V českém kontextu úplně postačí hospodský populismus Miloše Zemana nebo ambiciózní ukřivděnost Václava Klause, jenž nyní žádá referendum o řešení uprchlické krize,“ píše Hrubý s tím, že evropští politici nás zavedli tam, kde se Klaus i Zeman cítí dobře. „Tam, kde se cítí mentálně doma, kde ostatním politikům rozumí a oni rozumí jim – do nově se tvořící východní Evropy,“ uzavírá své zamyšlení Dan Hrubý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…