Incident u petičního stánku proti islámu: Věc má vážnou dohru. Na velmi vysoké úrovni

04.06.2015 9:16

Rektory vysokých škol vylekal páteční incident, kdy došlo k roztržce mezi osazenstvem petičního stánku iniciativy Islám v ČR nechceme a studenty olomoucké univerzity z arabských zemí. Rektor olomoucké Univerzity Palackého Jaroslav Miller proto apeloval na nejvyšší hodnostáře ostatních vysokých škol, aby své studenty varovali a vyzvali je, aby se nenechali vyprovokovat stejně jako jejich olomoučtí spolužáci. V dnešních Lidových novinách o tom píše jejich redaktorka Kateřina Eliášová.

Incident u petičního stánku proti islámu: Věc má vážnou dohru. Na velmi vysoké úrovni
Foto: IVČRN
Popisek: Členové sdružení IVČRN byli v Olomouci napadeni dvěma desítkami muslimů, na místě zasahovala policie

„Jednomu ze studentů se nelíbil piktogram s přeškrtnutou mešitou, s iniciátory petice se proto začal hádat a pokoušel se transparent strhnout,“ popisuje Eliášová incident s tím, že musela zasáhnout policie, i když nakonec nebyl nikdo zraněn a prý nevznikla ani žádná škoda. „Bulvární a krajně pravicová média však o roztržce informovala jako o brutálním útoku arabských přistěhovalců, po kterém zbyl zcela zdemolovaný stánek,“ opřela se Eliášová do svých novinářských kolegů.

Rektor Miller listu řekl, že kvůli incidentu musel posílit ostrahu kolejí, kde jsou zahraniční studenti ubytováni. „Dostáváme stovky výhrůžných emailů, opravdu mám strach,“ uvedl Miller.

Rektoři chtějí závazné usnesení, jak střetům předcházet

Celou situací se podle listu dnes mimořádně zabývá konference rektorů v Přerově. Rektoři by prý rádi přijali závazné usnesení, jak podobným střetům na univerzitní půdě předcházet. Miller si myslí, že by se mělo o komplexní strategii debatovat se zástupci policie, samosprávy i tajných služeb. Protože podobné situace se dají očekávat i v budoucnu.

Rektor univerzity v Brně Mikuláš Bek by do debaty zapojil i městskou samosprávu. Zajímat se podle něj o situaci musí i liberální část veřejnosti. Sám podpořil iniciativu Brno blokuje, která prvního května bránila pochodu Dělnické mládeže.

Za celou věcí je ale také poměrně přízemní věc – peníze. Rektor Miller se totiž obává odchodu zahraničních studentů. Podle listu je většina z nich, kteří v Olomouci studují medicínu, původem z Pákistánu, Egypta či Iráku. Miller přiznal, že 35% příjmů univerzity pochází ze zahraničních programů. „Bez nich bychom to mohli zabalit,“ varuje.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…