Individua tu okrádají poctivé plátce daní. My jsme měli boj s nimi v programu taky. Ministr Jurečka vystoupil na ČT s obhajobou elektronické evidence

09.07.2015 20:18

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) byl ve čtvrtek hostem pořadu Interview ČT, kde společně s moderátorkou pohovořil o uprchlících, Lesích České republiky, elektronické evidenci tržeb, ale i o své návštěvě na slavnosti JZD Oprostovice.

Individua tu okrádají poctivé plátce daní. My jsme měli boj s nimi v programu taky. Ministr Jurečka vystoupil na ČT s obhajobou elektronické evidence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka

Podle Jurečky se na schůzce vlády, která dnes poslala do sněmovny připravovaný zákon o elektronické evidenci tržeb, řešilo například, které živnosti a jakým způsobem se budou takto spravovat. Dále prý ministři řešili náklady, které by měly činit asi devět set milionů korun, či otázku zabývající se zabezpečením dat. „Po jejich zakomponování jsme to z vlády pustili dál a jsem zvědav na diskusi,“ řekl Jurečka, podle kterého je možné, že třeba ve druhém čtení tohoto připravovaného zákona nastanou nějaké změny.

Podle něj je nutné napravit to, že je v České republice mnoho lidí, kteří poctivě odvádějí daně, ale ti všichni jsou okrádáni několika individui, jež to nechtějí plnit. „My jsme měli v programu dokonce registrační pokladny,“ dodal.

Ministr se vyjádřil i na téma přijetí uprchlíků, podle kterého se vláda shodla jednomyslně na počtu 1 700 lidí. Podle něj v tom hrála určitou roli i Biskupská konference, která vyzvala k podpoře přijetí křesťanů. „Pokud jsme jako Česká republika odmítli povinné kvóty, chceme mít také tu možnost rozhodovat se, komu azyl poskytnout. Můj osobní názor je, že je logické přijmout lidi, kteří jsou nám kulturně blíže a budou se schopni snadněji adaptovat,“ řekl v pořadu s tím, že on sám tedy preferuje spíše křesťany.

„Na brožurce oprostovického JZD jsem se nepodílel,“ zopakoval

Jurečka je zároveň přesvědčen, že jde o dvě roviny. Pokud by nějaká rodina přijímala uprchlíka k sobě, myslím si, že by si měla sama vybrat, koho chce. Farnosti by ale měly asi být solidární všemi směry,“ uvedl. „Překvapilo mě ale, že jsem doteď neslyšel žádné vyjádření muslimské komunity o tom, že by její členové pod své střechy vzali své bratry,“ dodal ministr, který prý bere vážně katastrofické scénáře, a je proto rád, že se vláda zabývá tím, jak zajistit zásobu vody. „Není náhoda, že lidé prchají z míst, kde nejsou k dispozici základní lidské potřeby,“ řekl dále.

Na závěr se Jurečka vyjádřil i k návštěvě oslav JZD Oprostovice a Výstavy historické zemědělské techniky. Oprostovické JZD v brožurce, kterou k oslavám vydalo a oslavuje v ní kolektivizaci zemědělství, použilo logo jeho ministerstva. „Brožurku jsem neviděl, nijak jsem se na ní nepodílel a nebylo to součástí mé záštity,“ řekl už poněkolikáté a dodal, že to nebyl sraz jen členů JZD. „Přijeli všichni, kteří s oprostovickým JZD mají něco společného, ale dnes už jsou to například soukromníci,“ upřesnil s tím, že si na slavnosti ukázali stroje, popovídali si a poslechli si dechovku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …