Indonésie si předvolala českého velvyslance kvůli pražské mešitě

30.04.2014 10:53

Český velvyslanec v Indonésii Tomáš Smetánka byl v úterý odpoledne předvolán na místní ministerstvo zahraničí v Jakartě. Informoval o tom dnes list The Jakarta Post. Tento krok následoval poté, co indonéská vláda poslala diplomatickou nótu české vládě kvůli pátečnímu zásahu policie v mešitě v centru Prahy. Během akce zadržela česká policie desítky lidí včetně několika indonéských diplomatů.

Indonésie si předvolala českého velvyslance kvůli pražské mešitě
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Indonéské velvyslanectví v Praze mezitím požádalo, aby česká policie incident vysvětlila, informoval list s odvoláním na tajemníka velvyslanectví Wahona Yulianta, který byl mezi zadrženými.

Policie v pátek zasahovala v objektech islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. Po zásahu obvinila pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Obviněný je z Prahy, hrozí mu až deset let vězení. Muž je podezřelý, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus.

Česká policie prý porušila Vídeňskou úmluvu

Mezi několika desítkami zadržených bylo i deset Indonésanů - devět diplomatů a jeden student, upřesnil Wahono. „Policisté byli v plné zbroji a s maskami na obličejích. Vypadali jako příslušníci indonéské protiteroristické jednotky Densus 88," řekl indonéskému listu Wahono. „Přišli hned po začátku pátečních modliteb a všem nám poručili lehnout si obličejem na zem a dát ruce za hlavu. Jeden z policistů mi k hlavě přiložil zbraň," dodal.

Policisté propustili několik dětí, starších lidí a handicapovaných. „Po 40 minutách se jeden policista zeptal, jestli má někdo z nás v mešitě diplomatický pas. Šest Indonésanů s diplomatickými pasy bylo propuštěno po hodině a půl, další tři pak o dvě hodiny později, poté, co jsem přesvědčil policii, že to jsou také indonéští diplomaté," dodal Wahono. Obvinil přitom českou policii, že porušila Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…