Informace z doslechu: V Brně-sever se kupovaly hlasy Romů

16.10.2014 17:40

Policie prověřuje tři trestní oznámení kvůli údajnému kupčení s hlasy v době voleb v městské části Brno-sever. Dnes to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Další trestní oznámení ve stejné městské části podá Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci. Jak řekl, několik lidí z vyloučené lokality mu potvrdilo, že za vstup na společenskou akci s jídlem a pitím zdarma odevzdali hlas starostovi Rostislavu Haklovi (ČSSD). Hakl jakékoli nařčení z kupčení s hlasy odmítá a považuje to za politický boj.

Informace z doslechu: V Brně-sever se kupovaly hlasy Romů
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

ČSSD skončila v letošních volbách třetí za Sdružením občanů Lesné a hnutím ANO. Před čtyřmi lety volby vyhrála.

Tři oznámení už policie obdržela. „Vše je postaveno na informacích z doslechu. Oznámení prověřujeme a budeme rádi, když se nám přihlásí svědci," řekl Šváb. Jak dlouho vyšetřování potrvá, nedovedl říct.

V pátek hodlá trestní oznámení na policii podat i Konieczny. „Mluvil jsem asi s dvacítkou občanů romské národnosti, kteří mi potvrdili, že svůj hlas odevzdali za náramek, díky kterému se dostali na zábavu s jídlem a pitím zdarma," uvedl Konieczny. Doplnil, že někteří věděli, koho volili, jiní už dostali přímo nachystanou obálku s připraveným hlasem. „Necelá desítka z vyslechnutých mi řekla, že podpořila starostu Rostislava Hakla," uvedl Konieczny s tím, že lidé zároveň odevzdávali hlas i pro brněnský magistrát a do Senátu. Koho však volili v těchto oblastech, nevědí.

Podle Konieczného bylo Romů, kteří odevzdali připravený hlas za náramek, mnohem více. Hakl jakoukoli spojitost odmítá. „Beru to jako provokaci. Všichni političtí soupeři vědí, že s romskou komunitou jednám, a její občané mě chtěli volit. Odmítám ale jakékoliv kupčení, a pokud se tak stalo, je to politický boj. Nikdo z ČSSD však nikomu nic nedal," zdůraznil Hakl.

Policie prověřuje 20 trestních oznámení

Informace o kupčení zaznamenal i lídr lidovců Petr Hladík. „Volby ale zpochybňovat nebudeme, protože z výsledků se nejeví, že by sociální demokracie zaznamenala v městské části enormně rozdílné výsledky než jinde," řekl Hladík. Volby v Brně-sever vyhrálo Sdružení občanů Lesné, které ve 35členném zastupitelstvu získalo devět mandátů. Druhé skončilo ANO s šesti mandáty stejně jako třetí ČSSD. V posledních volbách přitom ČSSD vyhrála s jasnou převahou a získala 11 mandátů před druhou ODS s osmi mandáty.

Údajné kupčení s hlasy ve volbách řeší policie po celé republice. Podle mluvčí policejního prezidia Jany Macalíkové policie prověřuje 20 trestních oznámení na kupčení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…