Informovaný novinář: Klaus uvažoval o návratu do ODS. Ale zkazili to prý Němcová s Bendou

26.08.2013 12:10

Václav Klaus se prostřednictvím projektu sdružujícího řadu pravicových politických proudů snaží integrovat celou pravici. Po výprasku ve sněmovních volbách by se pak pod jeho křídla prý mohla uchýlit i ODS, ale v mnohem slabší pozici, než má nyní.

Informovaný novinář: Klaus uvažoval o návratu do ODS. Ale zkazili to prý Němcová s Bendou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Exprezident Václav Klaus dorazil na vrchol Sněžky

Komentátor magazínu Týden Petr Kolář ve svém komentáři přibližuje vývoj kolem „Klausovy strany“, o kterém se v posledním týdnu čile spekuluje. Václav Klaus prý o svém dalším politickém uplatnění uvažuje od chvíle, kdy v březnu opustil Pražský hrad.

Původně se prý uvažovalo o jeho návratu do ODS, který kromě křídla jeho dlouhodobých sympatizantů preferovala i frakce totálních pragmatiků kolem Martina  Kuby, kteří si uvědomovali, že pro zvrat svého úpadku jejich strana nemá v záloze žádný jiný impuls. Vše prý zhatilo křídlo ODS, které neustále cítí potřebu dělit politiky na „čisté“ a „špinavé“. Zejména když jeho představitelku Miroslavu Němcovou Kuba tak trochu z nouze instaloval do role „kandidátky na premiérku“, které okamžitě využila k posílení pozic.

Němcová Klausovu pozici v ODS místo jednoznačné podpory naopak zpochybnila a následně další z „čistých“, šéf poslanecké frakce Marek Benda a pražský primátor Bohuslav Svoboda, provedli ve straně krátký proces s poslanci Tomášem Úlehlou a Janem Floriánem a také s vlivným straníkem Tomášem Hrdličkou. To vše prý Klause velmi rozzlobilo a proto při výstupu na Sněžku definitivně odmítl návrat do ODS.

Okamžitě se však zaměřil na „variantu B“, totiž vznik úplně nového subjektu, který by zastřešil všechny pravicové proudy. Klausovi spojenci v ODS, například Boris Šťastný, se k němu přidali hned, a očekává se, že fatálně oslabenou ODS by nová pravicová strana mohla „sežrat“ poté, co strana vybouchne ve volbách.

Zbývá prý poslední otázka - jaká bude v celém projektu role Václava Klause. Tedy zejména, zda bude kandidovat ve sněmovních volbách, nebo celé hnutí pouze zaštítí. Spíše se podle Koláře kloní k druhé variantě. Klaus si chce počkat, jakou část ODS se hnutí podaří odloudit a jak na něj zareagují voliči. Sám se prý naplno vrhne nejspíš až do jarních evropských voleb, což je v souladu s jeho dřívějšími prohlášeními. V tu chvíli již bude moci kromě tradiční euroskeptické nálady kalkulovat i s tendencí českých voličů vyvažovat síly a hlasovat proti vše ovládající levici. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…