Inkluze tak, jak ji prosadila vláda pod vedením ČSSD, byla provedena špatně, uhodila v ČT Putnová

04.09.2017 22:40

Školní rok začal, a tak je nasnadě, že hosty pořadu Události, komentáře ČT24 byli poslankyně TOP 09 Anna Putnová a náměstek ministra školství Petr Pavlík (ČSSD).

Inkluze tak, jak ji prosadila vláda pod vedením ČSSD, byla provedena špatně, uhodila v ČT Putnová
Foto: PSP ČR
Popisek: Poslankyně za TOP 09, paní Doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D. MBA, předsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PS PČR

„Největším tématem bude odměňování učitelů,“ zmínil Pavlík k nadcházejícímu období. „Já jsem přesvědčená, že hlavním tématem bude kvalita školství na všech úrovních. Na tom se bude lámat chleba,“ domnívá se Putnová.

„My jsme si to spočítali a máme jasně stanovená čísla. Platy stagnovaly, nyní je potřeba to dohnat,“ řekl k tématu financování učitelů Pavlík. Důležité podle něj je také to, aby se nezapomínalo na vysoké školství. Putnová pak nechtěla být konkrétní, jak bude strana hlasovat a pro jaké navýšení platů bude hlasovat. Má však jasno v tom, že k navýšení by dojít mělo. „My bychom chtěli, aby učitelé dosáhli alespoň průměrného platu policistů,“ řekla.

Řeč pak byla také o inkluzi. „S principem inkluze zcela souzním. Ale inkluze tak, jak ji prosadila vláda pod vedením sociální demokracie, byla provedena špatně. Podle mého soudu měly být nejprve vytvořeny podmínky a nechat, aby dynamika byla přirozená. Stanovit termíny bylo podle mě trochu neuvážené,“ sdělila Putnová. „Paní poslankyně, inkluze začala v roce 2005, přirozeně probíhala. To, co my jsme udělali, je to, že jsme tomu dali nějaký systém,“ podotkl Pavlík.

Závěrem se pak Pavlík i Putnová vyjádřili ke kariérnímu řádu. „S kariérním řádem spadla pod stůl celá řada věcí,“ podotkl Pavlík se slovy, že se obává, že jej nikdo nyní nepozvedne. „Kariérní řád jsem považovala za jeden z důležitých prvků zavádění kvality. Kariérní řád by měli učitelé mít, aby měli jasnou motivaci,“ sdělila Putnová. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…