Integrace muslimů se nepovedla, ale nejsme ve válce, říká podplukovník Foltýn

26.07.2016 19:07

Podplukovník Otakar Foltýn vystoupil coby bezpečnostní expert v úterním Interview ČT24. Hovořil o bezpečnosti na kontinentě, který v poslední době několikrát týdně čelí útokům psychicky narušených osob nebo teroristů. Na co všechno se ještě musíme připravit? Foltýn na kameru mimo jiné radil, jak se zachovat, pokud k teroristickému útoku dojde a velmi důrazně varoval před organizováním jednotek domobrany.

Integrace muslimů se nepovedla, ale nejsme ve válce, říká podplukovník Foltýn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Hned na úvod zdůraznil, že nejsme ve válce s Islámským státem, protože to vlastně není stát a bojovníci Islámského státu nejsou vojáci, ale zločinci. Takže přísně vzato s Islámským státem nevedeme válku.

„To samozřejmě válka není. Když si všimnete toho tweetu, který uveřejnil Islámský stát, tak oni tam tvrdí, že útok provedli vojáci. Jenže Islámský stát není stát a jeho bojovníci nejsou vojáci, jsou to zločinci. Oni by samozřejmě chtěli, abychom je vnímali jako vojáky, ale jsou to zločinci. Neměli bychom jim proto vycházet vstříc a mluvit o válce,“ konstatoval podplukovník.

Host následně radil, jak se k útokům teroristů postavit. Pokud bychom přistoupili na to, že vedeme válku, vlastně bychom tím přispěli k radikalizaci evropské společnosti a tím naplnili jeden z cílů Islámského státu. „Radikalizovat Evropany je hlavní cíl Islámského státu,“ řekl podplukovník. Když se na aktuální situaci podíváme s chladnou hlavou, uvidíme, že v rámci teroristických útoků za poslední dobu zemřelo 700 Evropanů. Pokud si současně uvědomíme, že jen v České republice dochází asi ke 160 vraždám za rok, dospějeme k závěru, že islamisté jsou vlastně dost neúspěšní.

Příslušníci domobrany nemají dobré úmysly, varoval plukovník

To však neznamená, že bychom těmto útokům neměli věnovat pozornost. Tajné služby jsou v pohotovosti a nepochybně některým útokům zabránily, jen se o tom moc nemluví.

„Pokud můžete utéct, tak utečte. Až přijedou na místo bezpečnostní složky, nebudou muset řešit přítomnost civilistů na místě. Pokud není možné utéct, schovejte se, protože útočník, který vás hledá, se zdrží a bezpečnostní složky mají čas dorazit na místo. Teprve pokud není možné utéct či schovat se, tak stojí za to bojovat, protože mám buď jistotu, že zemřu, nebo se mi podaří útočníka zneškodnit a možná přežiju,“ nastínil možnosti postupu civilistů v případě ohrožení.

Velmi důrazně varoval před zakládáním jednotek domobrany. „Část z těch lidí v žádném případě nemá dobré úmysly, a pokud už někdo ty dobré úmysly má, tak se má zapojit do legálních aktivit státu. Pokud se podíváme na definici domobrany, tak je to organizovaná obrana se zbraní v ruce. Ale monopol na násilí má jen a pouze stát. To, že aktérů domobrany je dnes tak málo a navíc se mezi sebou hádají, ještě neznamená, že by nemohli být v budoucnu nebezpeční,“ varoval host.

Integrace muslimů se nepovedla

Nakonec prohlásil, že integrace muslimů v západní společnosti se nepovedla a je třeba to přijmout jako fakt, se kterým musíme pracovat. „Není možné, aby policie v noci nikam nejezdila. Ale je to primárně sociální problém a záležitost sociálních programů,“ řekl podplukovník. Pokud stát narazí na svém území na nějaké radikální duchovní, měl by je okamžitě odvézt ze své země. „Další řešení je ukázat populaci, že údery na Islámský stát jsou velmi efektivní a my jim škodíme mnohem víc než oni nám,“ dodal pro dokreslení.

Terorismus je především o vyvolávání strachu, takže nejlépe uděláme, pokud se nebudeme chovat ustrašeně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…