Intelektuálové, Miloš Zeman není žádné monstrum. Sociolog vysvětluje příčiny prezidentova úspěchu

17.07.2016 17:17

Sociolog a politolog Ondřej Císař v rozhovoru pro ČeskouPozici.cz uvedl, že Miloš Zeman není kouřovou clonou, ale realitou. Není tu podle něj ani proto, že mu kampaň zaplatil Lukoil, nebo proto, že Češi zhloupli.

Intelektuálové, Miloš Zeman není žádné monstrum. Sociolog vysvětluje příčiny prezidentova úspěchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Není monstrem, které zahyne, až bude ‚lepší doba‘, až třeba nebude migrační krize. Zeman je dnešní realitou, nebude ‚lepší doba‘,“ dodal Císař. Podle něj Zeman i ministr financí Andrej Babiš jsou reakcemi na odtrženost metropolitní elity od zbytku obyvatel. 

„Postupující ekonomické, politické a kulturní propojování světa proti sobě staví elity, jež na něm vydělávají, a část středních tříd, jež na něm tratí. Vznikla trhlina, jejíž důsledky lze vidět nejen v Česku,“ dodal Císař.

Původní text ZDE.

Následně se vymezil také proti knězi Tomáši Halíkovi. „Tomáš Halík ztělesňuje to, co je na zemanismu – a je podružné, jak to nazvete – racionální. Ztělesňuje ‚pražskou kavárnu‘ v popisném slova smyslu, kulturní elitu, která tím, co říká, přehlíží zbytek. Jak jinak by mohl říct – a tak nějak to v jednom z rozhovorů před časem řekl –, že Česko by na tom bylo lépe, kdyby všichni volili jako my v Praze? To je absurdní!“ dodal s tím, že jde o absolutní nepochopení demokratického procesu. 

„Voliči chápou své problémy a zájmy jistým způsobem. Zeman jim je bližší než Schwarzenberg, a proto ho volí. A co udělají pražští intelektuálové? Napíšou, že voliči jsou hlupáci, že tomu nerozumí a měli volit jako ‚my‘ rozumní, ‚vzdělaní‘ lidé v Praze. Co si o tom má myslet člověk z malého města? Jsem z takového malého města. A víte, co bych udělal, kdybych v něm zůstal? Ve druhém kole bych s největší pravděpodobností volil Zemana – zejména po řečech, které bych slyšel z Prahy,“ dodal sociolog. Miloš Zeman je dle jeho názoru především důsledkem odtrženosti elit od zbytku společnosti. Symbolem dvourychlostní společnosti, jež se stává realitou nejen u nás, ale i v jiných zemích.

Následně pohovořil také o Andreji Babišovi, který je byznysmenem. „Pro něho je důležité, aby to ‚šlapalo‘, přičemž říká, že dosud to ‚nešlapalo‘. Jeho ideologií, pokud nějakou má, je ‚manažerismus‘, o němž je přesvědčen, že je neutrální – mimo pravici a levici, což sice není pravda, ale budiž, asi si to myslí. Podle toho, co víme, z hlediska voličské podpory oslovuje lidi od středu doprava, kteří slyší na řešení založená na kalkulaci ekonomické výhodnosti. Taková řešení se dnes často prezentují jako neideologická, i když je původně prosazovala především pravice. Navzdory tomu, že někteří spojují ideologii jen s levicí, i manažerská ideologie efektivity je ideologií, která, pokud se stane úspěšným programem, politicky ovlivňuje naše životy,“ popsal Císař. 

Podle jeho slov by Babiš se Zemanem ale utvořili docela fungující tandem. A jak dodává, zdá se, že to oba pochopili. „Ilustruje to nedávná návštěva Zemana na Čapím hnízdě. Babiš půjde po ekonomické linii, bude vést řeči o tom, že to tu má fungovat jako ve firmě, a bude-li mít za zády Zemana, kulturní obsahy, v nichž se možná tolik nechce profilovat, nechá na něm. A budou-li lidé vědět, že spolupracují, že jeden druhého uznává a respektuje, může jim to stačit,“ doplnil Císař.

Všímá si také toho, že od posledního soupeření Zemana se Schwarzenbergem se otevírají a politizují témata, v nichž byla dříve shoda. „Dokážete si představit, že by v roce 2004 na Evropské třídě vlály čínské vlajky? Na druhou stranu to otevřelo prostor k diskusi o důležitých tématech, o nichž předcházející reprezentace předpokládaly, že neexistují, například sociální bydlení, levná práce a jiná v postkomunistickém chápání zdánlivě nepolitická témata,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…