Intelektuálové: To je hrozné. Jak to, že uspěl Trump? Vždyť on osvobozuje v lidech jejich hněv

08.11.2016 9:33

„Součástí Trumpovy popularity je ekonomická stránka věci,“ říká v rozhovoru, který zveřejnil server A2larm.cz, americká filozofka a feministka Judith Butler.

Intelektuálové: To je hrozné. Jak to, že uspěl Trump? Vždyť on osvobozuje v lidech jejich hněv
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová, Trump

Jak uvedla, někteří Trumpovi příznivci se domnívají, že vláda se postavila do cesty jejich snaze uspět a vytvořit pro sebe blahobyt, takže jsou proti regulacím a vládě jako takové. „To zahrnuje placení daní a regulace pracovního práva, které slouží k zajištění zdraví a bezpečnosti pracujících. Tleskají tomu, že Trump neplatil federální daně a myslí si: ‚Jasně, takový chci být i já‘,“ říká Butler.

Lidé jsou unešeni tím, že jejich hněv ztrácí okovy

Podle ní jsou tito lidé opravdu dost naštvaní. „Nejenom na ženy, menšiny nebo migranty – jsou unešení tím, že jejich hněv ztrácí své okovy Trumpovou veřejnou, necenzurovanou řečí. My na levici jsme pro ně očividně jakési superego. Trumpovi se podařilo rétoricky identifikovat levici a liberalismus jako tlupu cenzorů. Jsme nástroji represe a on je tím pádem nástrojem emancipace. Je to noční můra,“ uvedla Butler.

Trump podle ní osvobozuje bezuzdnou nenávist – a jak jsme mohli nedávno vidět, tak i formy sexuálního jednání, které se nestarají o žádný souhlas protějšku. „Odkdy se musíme ptát žen, jestli je pro ně akceptovatelné to, že na ně saháme? To sice reálně neřekl, ale je to přesně ten směr, kterým ukazuje. Osvobozuje to lidi, jejich hněv a nenávist. Takoví lidé mohou být bohatí, chudí nebo být střední třídou – cítí se být levicí utlačováni a cenzurováni, ať už feministkami, hnutím za občanská práva a rovnost, Obamovým prezidentstvím, které umožnilo, aby národ byl reprezentován černochem,“ uvedla Butler.

Někteří Trumpovi podporovatelé ale tvrdí, že se nebude řídit svými nenávistnými výroky, pokud se dostane k moci. „Myslím, že tito lidé se snaží popírat zjevnou pravdu, protože ve vašich očích nechtějí vypadat tak, že se jim všechny ty nenávistné věci líbí. Jenom si říkají, že Trump zavře hranice, půjde do války, ale pravda je, že jsou ochotni žít s jeho nenávistnou rétorikou. Neznamená to, že nutně souhlasí, ale poskytnou tomuto diskursu základnu. Spousta lidí si tento typ rétoriky v soukromí velice užívá. Možná to nechtějí říct nahlas, protože jsme vedeni k tomu stydět se za to, že jsme rasisté nebo homofobové,“ dodala filozofka Butler.

Celý text je ZDE

Trump zcela ovládl média

Americké prezidentské kampani se věnuje také článek na Britských listech, které přinášejí překlad komentáře Jonathana Freedlanda v listu The Guardian.

Podle jeho názoru byla nynější prezidentská kampaň v USA hororem. „Vyvalil se na veřejnost guláš rasismu, mizogynie a každodenního násilí. Osm z deseti amerických voličů uvádí, že jsou prezidentskou kampaní zhnuseni. Odehrál se maratón urážek, hrozeb a lží,“ píše Jonathan Freedland.

Vinu za to podle něj nese jediný muž. Donald Trump se posmíval svým oponentům za to, jak vypadají, zesměšňoval ženy, posmíval se válečným hrdinům, nadával etnickým a dalším menšinám hrubým, bigotním jazykem, posmíval se invalidům, bušil se do prsou válkychtivými návrhy státního terorismu, které by pošlapaly americkou ústavu a vyvolaly třetí světovou válku, a každý den z něho padaly desítky a desítky lží.

Zatímco jeho oponentka nabízela podrobný a konkrétní politický program, vůbec se o něm nehovořilo. Trump zcela ovládl média, většinou tím, že řekl něco ohromujícím způsobem otřesného, pro to nezanechal žádný prostor. Během čtyř a půl hodin oficiálních prezidentských debat mezi Trumpem a Hillary Clintonovou se globálnímu oteplování nevěnovala jediná minuta.

Historikové budou tvrdě posuzovat ty, kteří Trumpa nezastavili, když ještě mohli

Jak dále Freedland píše, Trump nenese vinu sám. Zostuzeni kampaní roku 2016 jsou i ty instituce a jednotlivci, kteří se proti Trumpovi nepostavili. Někteří lidé pochopili nebezpečí, jaké Trump zosobňuje, je jim jasné, že je Trump potenciální diktátor ve stylu „Jedině já tohle umím napravit!“, jehož pohrdání základními demokratickými normami, od významu svobodného tisku až po nutnost respektovat výsledek demokratických voleb, naznačuje rychlý posun směrem k fašismu.

Na tuto malou skupinku lidí bude historie vzpomínat s obdivem, píše dále Freedland. Avšak ať volby dopadnou jakkoliv, historikové americké republiky budou posuzovat tvrdě ty, kdo nezastavili Trumpa, když ještě mohli.

Největší vinu podle Freedlanda nese americká Republikánská strana a jejích 16 ostatních kandidátů, kteří se nechali převálcovat moderátorem realitní televizní show a zbankrotovaným podnikatelem. Učinili strategickou chybu, že si neuvědomili, že jejich prvotním úkolem bylo Trumpa neutralizovat. Namísto toho mezi sebou bojovali a doufali, že každý z nich se stane jediným protitrumpovským kandidátem, kolem něhož by se republikáni měli sjednotit. To byla chyba. Pak už se báli odradit republikánské voliče.

Avšak američtí politikové se chovali ostudně i poté, píše dále Freedland. I když dával Trump jasně najevo, co je to za člověka – označil Mexičany za „sexuální násilníky“, vyjádřil se, že Afroameričané jsou líní pracovat, že židi na všechno pohlížejí jen prizmatem peněz, že ženy jsou „psice“ a „prasnice“, hrozil násilím demonstrantům, požadoval mučení a vraždění rodinných příslušníků osob podezřívaných z terorismu, požadoval, aby cizí mocnost (Rusko) hackersky proniklo do e-mailů jeho politické soupeřky, tvrdil, že ženy, které mají potrat, by „měly být potrestány“, byl odhalen jako hrdý pachatel sexuálních útoků – po tom všem se většina čelných republikánů postavila na jeho stranu, upozorňuje komentátor listu The Guardian Jonathan Freedland.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…