Internet je semeniště radikálů, vláda dostane z Bruselu školení, jak s tím bojovat. Na ČT o tom pohovořil hlavní expert EU

04.09.2015 19:23

Internet je dnes inkubátorem radikalizace. Nejen tato slova v pátečním Interview ČT pronesl Belgičan Gilles de Kerchove, protiteroristický koordinátor EU. Prozradil také, že příští týden dorazí do Prahy tým expertů, který bude vládu školit v boji proti radikalizaci občanů na internetu. Popsal také tři základní zdroje radikalizace.

Internet je semeniště radikálů, vláda dostane z Bruselu školení, jak s tím bojovat. Na ČT o tom pohovořil hlavní expert EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Teroristická hrozba je mnohem komplexnější, než byla v minulosti. Změnilo se to především 11. zářím. Tehdy jsme měli větší organizovanou skupinu, ale dnes operují menší skupiny, s nimiž bojovat je mnohem těžší,“ poznamenal host hned v úvodu. Existují tři aktuální zdroje teroristických hrozeb. Zaprvé od lidí, kteří se v dané zemi narodili, nikdy nikam nevycestovali, ale zradikalizovali se. Druhou skupinu představují bojovníci odcházející bojovat za Islámský stát. A třetí skupinou mohou být stoupenci al-Káidy, kteří o sobě chtějí dát světu vědět.

Navrátilce se prý daří odradikalizovat

A co vede k radikalizaci lidi, kteří se na Západě narodili a nikdy jej neopustili? „Zaprvé to může být frustrace, třeba z nezvládnuté integrace, zadruhé je to příklon k samotné ideologii. A třetí je internet. My jsme si dřív nemysleli, že je to možné, ale dnes se ukazuje, že radikalizaci jedince může dojít i bez fyzického kontaktu s jiným radikálem,“ pokračoval v popisu Gilles de Kerchove. „Internet je inkubátorem radikalizace,“ zaznělo také z úst odborníka.

Na prvním místě je třeba pracovat s mladými lidmi, aby se neradikalizovali. Další možností je „odradikalizovat“ navrátilce z Islámského státu. „Kontrolovat někoho nonstop, na to potřebujete asi dvacet příslušníků tajné služby,“ poznamenal expert s tím, že tyto rehabilitace se daří např. v Nizozemsku či ve Velké Británii.

Současně ovšem musíme umět rychle odstraňovat z internetu radikální obsah. Příští týden má do Prahy dorazit tým specialistů, který má nejen vládě pomoci v rozpoznávání radikálního a nebezpečného obsahu. Stejně tak budou školit v oblasti pozitivního využití internetu k potření radikalizace.

Západ nemůže za všechno

Nedomnívá se však, že by kořenem všech dnešních problémů byly vojenské operace Západu v arabských zemích. Důvodů k radikalizaci je totiž celá řada, mezi jinými i chudoba. S tímto problémem se navíc nepotýká jen Západ, ale také Rusko, s nímž je podle hosta třeba spolupracovat. „Hlavní je tuhle organizaci zničit,“ poznamenal na adresu Islámského státu. Po zničení této skupiny je však třeba vytvořit takové podmínky, aby tamní obyvatelé už tolik neinklinovali k radikalizaci.

Svůj smysl má také zvát děti z arabského světa na Západ, aby poznali své vrstevníky z jiné kultury a vzájemně pochopili, že se nemusí bát jeden druhého. Řada problémů totiž i dnes plyne z nevědomosti. Těmito slovy Gilles de Kerchove své vystoupení uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …