Internetem letí vtipné foto na téma údajné policejní provokace. Podívejte se i vy

08.02.2016 10:34

Po sociálních sítích se šíří záběry, které mají dokládat, že si policisté v sobotu, kdy se po Praze konala řada pro i proti imigrantsky laděných demonstrací, zahráli na provokatéry. Bezpečnostní experti tyto spekulace potvrzují, policisté odmítají. Jasno chce do celé věci vnést ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se již nechal slyšet, že nechá údajný exces prověřit. Mezitím se začíná činit lidová tvořivost.

Internetem letí vtipné foto na téma údajné policejní provokace. Podívejte se i vy
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Anketa

Bylo vypálení Autonomního centra Klinika dle vás policejní provokací?

94%
6%
hlasovalo: 14087 lidí

Na zmiňovaném videu je zachycena skupina zakuklených osob, která zaútočila lahvemi a kameny na účastníky sobotní demonstrace iniciativy Ne rasismu v blízkosti Malostranského náměstí. Několik uniformovaných policistů vznikajícímu střetu jen přihlíží. Stranou stojí muž v hnědé bundě, který se s několika maskovanými osobami baví, přičemž to vypadá, jako by jim dával instrukce. Dle serveru Echo24 se na síti později objevily fotografie, které tohoto muže zachycovaly i na dalších místech v Praze, kde se otevřeně baví s uniformovanými policisty.

Podle šéfa Unie bezpečnostních složek Jiřího Vítka se jednalo o cílenou provokaci řízenou policií. Vítek upozorňuje především na skutečnost, že hlavní čelo průvodu doprovázela policie bez dostatečné výstroje. „Kde je antikonfliktní tým, který je vždy u větších rizikových skupin? Opakuji, tito policisté pouze v čepicích jsou prostě neinformovaná stafáž, která je obětována pro mediální hru. Jde o přímé ohrožení jejich zdraví! Někdo vás obětoval a metody příslušníka StB Zifčáka převzal tentokrát muž v hnědé bundě,“ rozhorlil se v komentáři, který uveřejnil na blogu iDNES.cz.

Pochybnosti vyjádřil i bývalý ministr vnitra a současný senátor František Bublan, který má zkušenosti i jako šéf civilní rozvědky. „Působí to na mne velice zvláštním dojmem, který pramení z již uvedených poznatků: malý počet lehce oděných policistů, provokatéři v maskách jsou téměř uniformě oděni, včetně obuvi a ‚koordinátor‘ v hnědé bundě je nepřehlédnutelný,“ uvedl Bublan pro server Echo24.

Policisté obvinění z provokace odmítají. „O žádné policisty se nejednalo. Byli to lidé s protichůdnými názory. Jedni se účastnili pochodu a ti druzí je chtěli napadnout. Žádní policisté to nebyli, to kategoricky odmítám,“ sdělil pro Echo 24 mluvčí pražských policistů Jan Daněk. V podobném duchu se vyjádřilo i předsednictvo Nezávislého odborového svazu Policie ČR. Ve svém prohlášení uvedlo, že odmítá „zkratkovité a znalostmi nepodložené hodnocení zásahu policistů“.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v tiskovém prohlášení uvedl, že již zadal policejnímu prezidentovi úkol důkladně prošetřit tento údajný exces. Výsledky tohoto šetření chce mít k dispozici do dvou týdnů. Následně s nimi prý seznámí veřejnost.

Mezitím se začala činit lidová tvořivost. Po sociálních sítích kolují fotomontáže, které si dělají z údajného provokování v podání příslušníků Policie ČR srandu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …