Internetové výhrůžky smrtí Kalouskovi a vypínání mikrofonu. Ve sněmovně pořádně přituhlo

15.05.2014 13:36

Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) vypnul sněmovní mikrofon poslanci Milanu Urbanovi z ČSSD, neboť prý mluvil mimo program schůze. Jenže k tomu se hned ve sněmovně zvedla vlna odporu. „To bylo velmi necitlivé. Já si nepamatuji, zda byl někdo tady vůbec vypnut,“ káral Bartoška předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. František Laudát z TOP 09 dokonce požádal, aby byl Bartošek odvolán z řízení schůze. Všemu předcházela ale hláška, že na Facebooku ANO chtěli zabít Kalouska. A ve sněmovně bylo náhle nebývale dusno...

Internetové výhrůžky smrtí Kalouskovi a vypínání mikrofonu. Ve sněmovně pořádně přituhlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Jan Bartošek

Poslanci se do sebe při jednání pléna rádi zakusují jako rozzuření lvi. Pro dnešní jednací den Poslanecké sněmovny je dokonce jedno, pokud člověk na chvíli nepozoruje cvrkot v dolní komoře, neboť když se k jednání opět vrátí, zjistí, že poslanci už jsou zase v sobě.

O co jde? Šéf poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek totiž pronesl svůj projev k bodu, v němž se později na návrh poslance Tomáše Podivínského (KDU-ČSL) měla sněmovna vyslovit k odsouzení rostoucích projevů útoků na politické představitele na webových portálech a Facebooku a celkově také k odsouzení nárůstu xenofobie, nesnášenlivosti a rasismu v naší společnosti.

Kalousek se ve své řeči vrátil k tomu, co řekl ve středu v rámci hlasování o možném umístění vojsk NATO na našem území.

„Někteří z vás se na mne včera obrátili s tím, že můj výrok o tom, že při hlasování o možném umístění vojsk NATO na našem území hlasovali jako kryptokomunisté, se jich hluboce osobně dotkl,“ zmínil k tomu Kalousek.

Prý k tomu včera zpytoval svědomí a v rámci toho navštívil facebookové stránky hnutí ANO.

Je třeba prý zabít Kalouska...

„A tam jakýsi váš příznivec napsal námět na scénář nového českého filmu ´Je třeba zabít Kalouska´. A hnutí ANO oficiálně prostřednictvím svého administrátora stránek píše: ´Tak to je ovšem úžasný film´,“ řekl důrazně Kalousek.

Podle něj poté - snad povzbuzeni tímto oficiálním názorem druhé nejvyšší parlamentní strany - na tuto stránku psali příznivci jeden za druhým.

„Pověsit ho na hák hlavou dolů. Ona ty padesátá léta, to musela být krásná doba. Některé praktiky z komunismu by neměly být zapomenuty, hodily by se totiž pro některé poslance z řad TOP 09 a ODS. Prosím, prosím, do toho filmu Je třeba zabít Kalouska chci složit muziku, kde by hlavní housle hrál těžký kulomet. A tak dále, a tak dále,“ zacitoval některé příspěvky Kalousek s tím, že je poněkud novátorské, aby politická strana oficiálně s těmito názory vyjadřovala souhlas.

„A já to tady neříkám, protože bych snad chtěl podat trestní oznámení, nebo že bych chtěl pana ministra Chovance požádat o ochranu. Já to říkám proto, abych vám řekl, že se vás nebojím, že mě nezastrašíte ani podlými pomluvami do médií, ani veřejným povzbuzováním k mé fyzické likvidaci,“ zahlaholil dále Kalousek.

Urban: Tady fakt nemůžeme být zticha!

Jeho řeč ale nebyla ušetřena jízlivých poznámek poslanců.

„Pokud se tak děje na Facebooku a nezarazili jsme takovou diskuzi, tak říkám, že se tak mělo stát a že učiním cestu k nápravě,“ reagovala na to ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová.

Socialista Milan Urban dokonce zmínil, že nemůže být zticha, když tady v dolní komoře právě Kalousek má poznámku ohledně radikalizace společnosti.

„Je tisíc důvodů nesouhlasit s Miroslavem Kalouskem v různých věcných krocích. Přátelé, ale jestli nebudeme reagovat na to, jak se společnost radikalizuje, jestli neuděláme nějaký distanc, že toto už není naše politika, jestli přehlédneme to, že čas od času někdo napíše zabte tamtoho nebo zabte jiného, my se tomu budeme usmívat a budeme tomu tleskat, tak to povede k velmi špatným koncům,“ řekl Urban.

Řídícímu schůze Janu Bartoškovi (KDU-ČSL) se ale právě slova Urbana vůbec nelíbila a tak jej opakovaně vyzval, aby o této věci nemluvil. Prý aby buď mluvil k bodu, nebo aby odešel od sněmovního pultíku. Urban jej ale nevyslyšel a dál hovořil. Na to mu proto vykolejený Bartošek vypnul mikrofon a poučil jej, že by tak neučinil, kdyby socialista podal nějaký procedurální návrh.

Konsternovaný Urban ovšem od ztichlého pultíku neodešel a dál mával rukama. „Neberte mi slovo," snažil se říci do ztichlého mikrofonu.

Když mu Bartošek mikrofon po chvíli zase zapnul, tak Urban řekl, že chtěl podat procedurální návrh, ale nestačil to říci. „Já jsem chtěl navrhnout bod, který by zněl, že Poslanecká sněmovna má výhrady proti útokům na poslance ČR,“ pokračoval Urban.

Na zásah Bartoška se ovšem ozval velmi hlasitě a emotivně šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Rozum a slušnost, namítal Stanjura

„Já mám námitku jak to tady řídíte,“ zmínil Stanjura. „Bylo to necitlivé, ale dvakrát jste porušil jednací řád... Vy jste hlavně panu poslanci neměl dát slovo. Já si nepamatuji, kdy tady byl někdo vypnut, Měli bychom tady používat zdravý rozum a trochu lidské slušnosti,“ zmínil Stanjura.

František Laudát z TOP 09 k tomu všemu dodal: „Dávám procedurální návrh, aby byl pan místopředseda Bartošek odvolán z řízení schůze."

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Do ostré hádky nakonec vstoupila Jana Černochová z ODS slovy, že poslanci mají na dvanáctou hodinu pevně zařazen jiný bod, a to Zprávu o kontrole financování politických stran.

Odsouzení násilí odhlasovali

Bartošek byl k tomuto bodu nakonec v řízení schůze vystřídán předsedou sněmovny Janem Hamáčkem. Když se poslanci k debatě k odsouzení rostoucích projevů útoků na politické představitele a nárůstu xenofobie ve společnosti vrátili, už byli k sobě mírnější. A bod, v němž toto násilí odsoudili, nakonec také odhlasovali.

Hnutí ANO sdílelo na svém profilu vyjádření své poslankyně Radky Maxové, která si postěžovala, že sněmovna v úterý nic neudělala. Pod tím se objevily kritické poznámky právě na Kalouskovu adresu. V jedné z nich autor právě navrhl vznik zmíněného filmu. V dalších poznámkách stálo například "Pověsit na hák hlavou dolů, aby se mu mozek zatemněl" nebo "Ono ty padesátá léta, to musela být krásná doba".

Další z uživatelů v narážce na dokument z roku 2011 Ryba smrdí od hlavy, s anglickým názvem I am Fishead, napsal, že "Fishead stačí." Hnutí ANO pod tuto poznámku připsalo "To je ovšem úžasný film". Dnes dopoledne ale tuto poznámku doplnilo slovy "Myslíme Fishead".

Prohlášení Miroslava Kalouska

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, odpusťte prosím, že vás maličkou chviličku zdržím prohlášením, které nepokládám za marginální.
 
Někteří z vás se na mne včera obrátili s tím, že můj výrok o tom, že při hlasování možného umístění vojsk NATO na našem území, hlasovali jako kryptokomunisté, se jich hluboce osobně dotkl. Večer jsem zpytoval svědomí a v rámci toho zpytování svědomí jsem navštívil facebookové stránky hnutí ANO 2011, abych tam snad načerpal nějaké důvody k tomu, abych tento názor mohl korigovat. Jakýsi váš příznivec, dámy a pánové, tam napsal námět na scénář nového českého filmu ,,Je třeba zabít Kalouska.“ A hnutí ANO oficiálně prostřednictvím svého administrátora stránek píše: ,,Tak to je ovšem úžasný film.“
 
Povzbuzeni oficiálním názorem druhé největší parlamentní strany pak příznivci píší jeden za druhým: ,,Pověsit na hák hlavou dolů, aby se mu mozek zatemněl“, ,, Ono ty padesátá léta, to musela být krásná doba“, ,, Některé praktiky z komunismu by neměly být zapomenuty... hodily by se totiž pro některé poslance z řad TOP 09 a ODS, ,, Prosím, prosím, do toho filmu Je třeba zabít Kalouska chci složit muziku, kde by hlavní housle hrál těžký kulomet“. A tak dále, a tak dále.
 
Já si uvědomuji, že každému z nás na facebook občas napíše nějaký magor. Je ale poměrně novátorské a myslím si, že se to ještě nestalo, aby politická strana oficiálně s těmito názory vyjádřila souhlas a povzbuzovala je. A to se nyní stalo.
 
Já to tady neříkám, že bych snad chtěl podat trestní oznámení nebo že bych chtěl pana ministra Chovance požádat o ochranu. Já to říkám proto, abych vám řekl, že se vás nebojím, že mě nezastrašíte ani podlými pomluvami do médií, ani veřejným povzbuzováním k mé fyzické likvidaci.
 
A onen termín kryptokomunista bych si dovolil definičně specifikovat - komunisté raných padesátých let, protože ta doba byla charakteristická povzbuzováním politických subjektů k věšení a střílení politických oponentů. To by vám šlo. Nic jiného jste zatím nedokázali.
 
Miroslav Kalousek
 
první místopředseda TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …