Internetový prodejce přestal brát chleba od Babiše. Kvůli dotaci, kterou na něj čerpal

22.05.2019 18:21

Internetový prodejce potravin Rohlík.cz oznámil, že přestává nabízet toastový chléb od společnosti Penam z Agrofertu, patřícího do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Rohlík.cz tak reaguje na stomilionovou dotaci, kterou Agrofert získal z evropských rozvojových fondů. Ministerstvo financí nyní projekty Agrofertu, patřícího do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, za více než 161 milionů korun, nepředložilo k proplacení Evropské komisi, jelikož čeká na výsledky auditu Evropské komise, zdali český premiér neporušuje pravidla o střetu zájmů. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil, že dotace byla udělená v souladu se zákonem a že jde o „politiku skrze tousty“.

Internetový prodejce přestal brát chleba od Babiše. Kvůli  dotaci, kterou na něj čerpal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí
Marketingový ředitel Rohlík.cz Rostislav Brzobohatý k tomu řekl: „Respektujeme presumpci neviny. Než se však Penam očistí z toho obvinění, stahujeme jeho produkty z našeho sortimentu. Podpoříme naopak dodavatele, kteří vyrábějí kvalitní toustový chléb bez toho, aniž čerpají daně našich zákazníků.“

„ŘÍKÁME NE podezřelému toasťáku! Podporu si podle nás zaslouží pekárny, které odvádějí poctivější práci a obejdou se bez pochybných milionových dotací. Dokud se nevyvrátí podezření, stahujeme s okamžitou platností toastový chléb Penam z prodeje!“ napsal na svůj Twitter prodejce potravin Rohlík.cz.

Ostatní uživatelé na Twitteru v komentářích pod zprávou o vyřazení toastového chleba z prodeje vyjadřují prodejci své sympatie, uvítali by však vyřazení i ostatních produktů patřících do holdingu Agrofert.

„Že byste konečně stáhli výrobky Agrofertu a neřešili výmluvy na politickou korektnost? :) Máte mou plnou podporu,“ napsal uživatel Aslanex.

Vojta Krejčíř by dokonce rád i vyfiltroval všechny výrobky spojené se jménem premiéra: „Super, ještě doplňte do e-shopu filtr ‚Bez Andreje‘,“ napsal.

A uživatel Patrik Hvězdice sarkasticky poznamenal: „Koukám, že si zase koledujete o návštěvu cizinecké policie.“

Firma Rohlík.cz chce chléb z Penamu nahradit řemeslnou výrobou z Česka, nyní nabízí alternativu ze zahraničí. Toastových chlebů firma prodá denně stovky kusů.

Agrofert však uvedl, že dotace byla udělená řádně. „Nesouhlasíme s tím, že se jedná o něco nepoctivého či podezřelého. Celková dotace navíc tvořila jen zlomek z celé naší investice do české pekařiny a její budoucnosti. Vedle ní jsme do výrobní linky investovali ze svých vlastních prostředků dalších 517 milionů korun, a to i do efektivnější a celkově ekologičtější výroby,“ řekl Hanzelka.

Podle něj firma podpořila rozvoj českého potravinářství. „Bohužel v tomto případě se někdo snaží dělat politiku přes tousty. Jde skutečně o inovativní výrobek bez konzervantů. Takové tousty nikdo jiný v Česku nevyrábí,“ dodal.

Ministerstvo financí nepředložilo od loňského prosince k proplacení Evropské komisi projekty holdingu Agrofert za více než 161 milionů korun. Mezi nimi je i 100 milionů na stavbu linky na výrobu toastového chleba Penamu. Z české státní kasy už ale peníze holdingu vyplaceny byly. Evropská komise přitom stále nerozhodla, zda premiér Andrej Babiš (ANO), který Agrofert vložil do svěřenského fondu, není ve střetu zájmů.

Server iRozhlas.cz informoval, že kauza započala loni v březnu, kdy Penam v Herinku u Prahy v Pekárně Zelená louka zprovoznil moderní linku na toustový chléb, díky níž měla firma vyrábět zdravější a chutnější chleba bez konzervantů. Tak to alespoň uvedla v popisu projektu, stejně jako to, že se bude jednat o linku „s výraznými inovačními prvky“.

Její stavba měla vyjít na 400 milionů korun, přičemž celých 100 milionů bylo schváleno z evropských peněz. Podpora z Evropské unie tehdy vyvolala kritiku i od konkurenční společnosti. United Bakeries reagovala s tím, že s inovativním toustovým chlebem přišla už před osmi lety.

„Výrobek bez konzervantů a se sníženým obsahem soli tady už dávno je. Netřeba ho vyvíjet a už vůbec ne dotovat,“ řekl tehdy Hospodářským novinám mluvčí pekárny Jaroslav Pomp.

Jenže nyní Ministerstvo financí faktury za linku spolu s dalšími projekty za více než 61 milionů k proplacení Evropské komisi nepředložilo, jak serveru iRozhlas.cz potvrdil resort financí.

„Objem žádostí nepředložených Evropské komisi k proplacení je celkem 161 265 796 korun,“ reagoval na dotaz iRozhlas.cz mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Systém čerpání evropských dotací je přitom založen na principu předfinancování ze státního rozpočtu. Evropská komise peníze proplácí až po splnění určitých podmínek. Projekty holdingu, jež nyní ministerstvo k proplacení do Bruselu neposlalo, tedy byly uhrazeny ze státního rozpočtu. Nyní ovšem reálně hrozí, že peníze z evropských fondů Česko nedostane.

Jak bude resort postupovat dál, záleží na výsledcích auditu Evropské komise. Ta šetří, zda český premiér neporušuje nová evropská pravidla o střetu zájmů, která platí od 2. srpna loňského roku. Šetření přitom mělo být dokončeno v polovině května.

Pokud by peníze ani poté Evropská komise neproplatila, Ministerstvo financí by muselo rozhodnout, zda je bude chtít po společnostech Agrofertu vrátit.

„Obecně platí, že pokud je v rámci auditu či kontroly zjištěno pochybení na straně příjemce, které na jeho straně zakládá porušení podmínek poskytnutí dotace, postupuje poskytovatel dotace v souladu se zákonem k vymožení neoprávněně vyplacené částky. Konkrétně vyzývá příjemce k vrácení dotace nebo její části, případně zašle podnět příslušnému finančnímu úřadu k vyměření odvodu za porušení rozpočtové kázně,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Žurovec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…