Intervence ČNB pomohou ekonomice i rozpočtu, myslí si Rusnok

13.11.2013 13:07

Devizové intervence České národní banky pode premiéra Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost. Intervence podle něj pomohou i státnímu rozpočtu, protože ekonomický růst bude vyšší a některé výnosy daní se odvíjejí od růstu cen. Rusnok to řekl po jednání vlády. Doprovodné negativní efekty intervencí se podle něj přeceňují.

Intervence ČNB pomohou ekonomice i rozpočtu, myslí si Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Rusnok je podle dřívějšího prohlášení prezidenta Miloše Zemana jeho kandidátem na nového člena bankovní rady. Člence bankovní rady Evě Zamrazilové totiž končí v únoru mandát.

Mám důvěru v kroky České národní banky. České ekonomice to prospěje

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Centrální banka chce držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podniků, prezident Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus.

"Já důvody, které ČNB k tomu vedly, chápu, rozumím jim a mám plnou důvěru v kroky, které bankovní rada činí. Chápu také bouřlivou reakci laické i odborné veřejnosti. Je to ale krok, který ve střednědobém horizontu ekonomice prospěje. Došlo de facto ke zvýšení české konkurenceschopnosti," uvedl premiér.

Intervence pomůže státnímu rozpočtu. Zvýší se výnos daně z přidané hodnoty

Podle něj krok ČNB posílí české výrobce, kteří exportují. Nicméně by to pode Rusnoka mělo posílit i další výrobce, kteří se střetávají se zahraniční konkurencí na domácím trhu.

Intervence rovněž neohrožují naplánovaný vývoj státního rozpočtu v příštím roce. Podle Rusnoka spíše rozpočtu pomůže, protože výnos daně z přidané hodnoty a dalších daní se odvíjí od růst cen. A ten chce ČNB intervencemi zvýšit. Na druhou stranu Rusnok připustil, že se oslabení koruny v důsledku intervencí dotkne některých dalších dílčích ukazatelů rozpočtu, například čerpání peněz z EU fondů.

"Obecně, já ten pohled ČNB podporuji. Myslím si, že neměla prakticky žádný jiný nástroj než intervence, a tak výjimečný ten krok ve srovnání se světem není," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…