Intimní odposlechy Nečase a Nagyové: Hovoří advokát Sokol

27.05.2014 13:15

Irena Válová, bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze a někdejší předsedkyně Syndikátu novinářů se na serveru Česká justice věnuje výzvě Úřadu pro ochranu osobních údajů, který varuje před pokračováním zveřejňování informací soukromého charakteru v kauze Nagyová. Advokáti se prý shodují, že nastala výjimečná situace.

Intimní odposlechy Nečase a Nagyové: Hovoří advokát Sokol
Foto: Radim Panenka
Popisek: Samotný výslech trval jen krátce. Nečas odmítl vypovídat

Jak minulý týden uvedl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), nelze v kauze někdejší vrchní ředitelky kabinetu premiéra Jany Nagyové (dnes Nečasové) zveřejňování odposlechů a přepisů textových zpráv obhajovat  tím, že politik nemá nárok na ochranu soukromí, nebo je odůvodňovat veřejným zájmem. Podle advokáta Václava Vlka je zjevné, že některé již zveřejněné informace veřejný zájem nepochybně přesahují.

„V situaci, která je, bych měl pochopení i pro zcela výjimečné předběžné opatření zakazující další odposlechy šířit,“ říká ke zveřejněným odposlechům expremiéra a jeho manželky advokát.

Ve stanovisku úřadu se píše, že nikdo nesmí bez souhlasu osoby, které se takové informace týkají, zveřejnit informace o nařízení či provedení odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, nebo informace z něj získané.

Podle advokáta nemají intimní rozhovory důkazní význam

„K postupu ÚOOÚ: Byl by směšný, kdyby nebyl trapně slouhovský,“ reagoval pro Českou justici advokát Tomáš Sokol. Jestliže podle úřadu je zveřejnění každého protokolu o výslechu porušením zákona na ochranu osobních údajů, pak zveřejnění obsahu soukromých rozhovorů, jak se říká, tuplem. „Pak má Úřad konat, a ne vydávat výzvy. O nich v zákoně nic není," říká Sokol.

Celý článek najdete zde.

Odposlech je podle něj jedním z nejhrubších zásahů do soukromí a lze ho tolerovat pouze pro účely trestního řízení. „Což například podle mne znamená použít jako důkaz v trestním řízení, pouze to, co má nějakou faktickou hodnotu. Tedy nikoliv zveřejňovat intimní rozhovory, které důkazní význam nemají," cituje server Česká justice vyjádření advokáta ke zveřejněným textovým zprávám mezi Nečasem a Nagyovou o jejich vztahu.

Podle Sokola by tisk neměl zveřejňovat žádné odposlechy s výjimkou těch, které jsou schopny prokázat nějaký faktický společenský efekt, jako je prokázání politické konspirace. Obsah rozhovoru bývalého premiéra se svojí přítelkyní podle něj ale takový společenský význam nemá. „Stručně řečeno, zveřejnění považuji za hrubě protiprávní zásah do soukromí," uvedl Tomáš Sokol.

„V situaci, která je, bych měl pochopení i pro zcela výjimečné předběžné opatření zakazující další odposlechy šířit do doby vyřešení věci. Obrátil bych důkazní břemeno – kdo je takový frajer, že má patent na svobodu informací a výklad veřejného zájmu, ať je zveřejní a u soudu obhájí, že tomu tak je," uzavřel pro Českou justici Václav Vlk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…