Intimní rozhovory ve spisu nebudou, říká žalobce Ištvan

13.07.2013 14:21

Na náznaky intimních rozhovorů narazili poslanci z imunitního výboru, když studovali podklady k vydání expremiéra Petra Nečase. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan však ujišťuje, že intimní rozhovory mezi aktéry kauzy kolem Jany Nagyové nebudou ve spisu.

Intimní rozhovory ve spisu nebudou, říká žalobce Ištvan
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„Deklaroval jsem, že se snažíme zasahovat do práv osob účastných v této kauze v minimální míře. Proto také, pokud takové odposlechy vůbec existují, nejsou v těch rozhodnutích zmiňovány nebo nebyly nikomu předloženy. Takže z toho je zřejmé, že se snažíme ty lidi maximálně ochránit. Nevěřím tomu, že by ty odposlechy, pokud tedy existují, mohly uniknout. A nevěřím tomu, že by odposlechy takové povahy, které by neměly žádný vztah k věci, nějaký seriozní novinář publikoval,“ uvedl v rozhovoru pro Lidovky.cz Ivo Ištvan.

Ve spisu se tak podle jeho slov objeví jen to, co bude mít nějakou relevanci k projednávané věci – zařazení jednotlivých rozhovorů prý bude pečlivě zvažováno.

Petr Nečas Ištvana v pátek nařkl, že zadržení v souvislosti s kauzou Nagyové ve vazbě trpí. Jejich držení za mřížemi je prý uměle natahováno. Podle Ištvana to však není pravda. „Nevím, co pan Nečas říkal. Já bych ale zcela zásadně odmítl, že někoho chceme podusit. Tuto rétoriku odmítám. Žijeme v právním státě, každý má právo požádat o propuštění z vazby,“ říká Ištvan.

„Ke konci minulého týdne jsme provedli osmadvacet výslechů. Opravdu to někomu přijde málo? K dalším pěti úkonům nedošlo. Sami jste psali, že jeden výslech nebyl proveden, protože advokát má dovolenou. A přitom předtím vykřikoval cosi o tom, že jeho klient stále nebyl vyslechnut. Teď se možná směje v Chorvatsku, zatímco jeho klient čeká ve vazbě, než se navrátí,“ dodává.

Na příští dva týdny je naplánováno dvanáct či třináct dalších úkonů. „Jsme schopni kdykoliv doložit, proč a jak jsme postupovali. Nemáme z toho žádnou obavu, máme čisté svědomí,“ uzavírá Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…