Irácká armáda se prý chystá zasadit smrtící ránu Islámskému státu. Shání posily

29.12.2015 21:02

Po osvobození města Ramádí čeká iráckou armádu další výzva. Je jí dobytí Mosulu, druhého největšího města a současné hlavní bašty Islámského státu. K tomu však budou potřebovat pomoc Kurdů. Výsledkem by však byl faktický konec chalífátu, který se ISIS snaží obnovit. Informuje agentura Reuters.

Irácká armáda se prý chystá zasadit smrtící ránu Islámskému státu. Shání posily
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Mosul je největším městem pod kontrolou Islámského státu a plánovaná ofenzíva bude složitější než dosud, jelikož se v jeho okolí nachází mnoho etnických a náboženských skupin sledujících rozdílné zájmy. Mosul se nachází 400 km od Bagdádu a je dalším terčem po osvobození města Ramádí.

Podle iráckého ministra financí Hošiara Zebariho by s dobytím Mosulu přišel i konec islámského chalífátu, o jehož vytvoření se pokouší Islámský stát.

„Mosul potřebuje dobré plánování, přípravu a odhodlání všech klíčových hráčů,“ řekl Zebari v rozhovoru pro Reuters. „Pešmerga je významnou silou; nemůžete jít do Mosulu bez Pešmergy,“ řekl ministr, který je sám Kurd.

Kurdští bojovníci jsou přítomni na severu, východě i západě od Mosulu, přičemž irácká armáda podpořená šíitskými milicemi je v současnosti na jih od města, které mělo před dobytím dva miliony obyvatel.

„Nebude to jednoduchá operace, po určitou dobu tam opevňují pozice, možné to však je,“ řekl Zebari. Kurdové však zřejmě nebudou jediní, koho irácká armáda požádá o pomoc. Další mohou být místní sunnitské síly a podpůrnou roli budou pravděpodobně hrát i šíitské milice, se kterými však USA nechtějí mít nic společného.

Irácký premiér Haider al Abadí řekl, že k porážce Islámského státu dojde v roce 2016 právě s dobytím Mosulu. „Jdeme osvobodit Mosul, což bude smrtící a konečnou ranou Daeši,“ řekl premiér a dodal: „Je to právě Mosul, kde Abu Bakr al Bagdádí vyhlásil svůj chalífát.“

Přesto existuje mnoho obav, jak budou po dobytí Mosulu reagovat účastníci vítězného tažení, tedy Kurdové, kteří by si mohli nárokovat vlastní území, i šíité, jež by pak chtěli upevnit svoji pozici v irácké vládě. O tom lze však v současnosti pouze spekulovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…