Irácký velvyslanec uvítal snahu Česka podporovat Kurdy vojenským materiálem

15.08.2014 18:03

Irák vítá, že mu Česká republika chce poskytnout vojenský materiál pro boj s islámskými radikály. ČTK to v pátek v rozhovoru řekl irácký velvyslanec v Praze Husajn Mualla. Iráku je podle něj jedno, zda chystanou pomoc dostane vládní armáda, nebo síly autonomního Kurdistánu.

Irácký velvyslanec uvítal snahu Česka podporovat Kurdy vojenským materiálem
Foto: Archiv
Popisek: Irák

„Vítáme jakoukoli pomoc irácké vládě a iráckému lidu, abychom porazili teroristy," uvedl velvyslanec. Radikálové z hnutí Islámský stát jsou podle něj hrozbou nejen pro samotný Irák, ale i pro celý blízkovýchodní region a svět.

Česko by Kurdům mohlo dodat munici nebo lehké ruční zbraně

O zbraně požádal mezinárodní společenství Masúd Barzání, prezident iráckého Kurdistánu, který čelí ofenzivě islamistů. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, totéž chce učinit i Británie nebo Německo. Také české Ministerstvo zahraničních věcí tento týden uvedlo, že chystá dodávku vojenského materiálu „iráckým demokratickým silám". První náměstek ministra Petr Drulák řekl páteční MF Dnes, že by Česko mohlo Kurdům dodat munici či lehké ruční zbraně.

„Irácká vláda proti tomu nemá žádné námitky. Kurdové jsou součástí Iráku. Po Arabech jsou druhou největší skupinou v zemi. Podporovat Kurdy znamená podporovat Irák," uvedl Mualla k zahraničnímu vyzbrojování Kurdů. O tom, jak by mohla vypadat zvažovaná česká pomoc, ale prý nemá žádné informace.

Stále se zvažuje, zda půjde o mezivládní pomoc, nebo o standardní obchodní kontrakt

Praha by podle Druláka s vyzbrojováním Kurdů mohla začít na konci srpna. Mluvčí Ministerstva obrany Petr Medek v pátek ČTK řekl, že armáda stále ještě zjišťuje, jaký typ vojenského materiálu by Česko irácké straně mohlo poskytnout. „Je ale potřeba dořešit, jakou formou by se případně do Iráku dopravil," poznamenal.

Ministerstvo zahraničí zvažuje, zda Česko výzbroj poskytne formou přímé mezivládní pomoci, nebo půjde o standardní obchodní kontrakty. V prvním případě by pomoc musela schválit vláda, která se sejde 27. srpna, ve druhém by kontrakty vyžadovaly licence udělované Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Teroristé ohrožují celý region i svět, tvrdí irácký ambasador Mualla

Velvyslanec Mualla považuje zahraniční pomoc Iráku, včetně té české, proti Islámskému státu za logickou. „Podporují nás, protože vědí, že tito teroristé ohrožují celý region i svět. Musí pomáhat Iráku, abychom je porazili," tvrdí. Věří, že boje v jeho zemi nebudou dlouho trvat. „Nebude to určitě za týden nebo za měsíc, ale nakonec je porazíme," je přesvědčen irácký ambasador, který v Praze za dva měsíce končí.

Za důležité přitom označil i to, aby mezinárodní společenství zabránilo finanční a zbrojní podpoře islámských radikálů. „Je potřeba zastavit ty, kteří je podporují," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…