Iráckým uprchlíkům se nelíbí ve Finsku. Je tam prý zima a nuda

26.09.2015 14:45

Ve Finsku se údajně nelíbí uprchlíkům z Iráku. S odvoláním na agenturu AFP o tom informoval server iDnes.cz.

Iráckým uprchlíkům se nelíbí ve Finsku. Je tam prý zima a nuda
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Iráčtí uprchlíci v této severské zemi ruší své žádosti o azyl kvůli tomu, že je ve Finsku nuda a zima.

Celý text je ZDE

Mezitím ale do jihovýchodní Evropy proudí další uprchlíci. Více než deset tisíc jich dorazilo během pátku do Chorvatska, což představuje dosavadní denní rekord. Na svých internetových stránkách o tom dnes informovalo tamní ministerstvo vnitra.

Z Chorvatska pokračují migranti nejčastěji přes Maďarsko do Rakouska a dál do Německa. Maďarsko-rakouskou hranici od pátku do dnešního rána překročilo kolem třinácti tisíc běženců.

Neustávají ale ani snahy najít řešení uprchlické krize. Jeden z návrhů připravilo Turecko, uvedl podle tamního listu Hürriyet turecký premiér Ahmet Davutoglu.

V podobě dopisu Turecko tento návrh údajně rozeslalo světovým politikům a hlavám mezinárodních organizací. Podle tureckého premiéra by se mělo postupovat ve třech krocích včetně vytvoření pracovní skupiny složené z Turecka, Spojených států a Evropské unie, jež by pomáhala řešit potíže uprchlíků, kteří už jsou na cestě do Evropy.

Nejdříve by se mělo zamezit příchodu dalších běženců, a tedy diplomatickou a politickou cestou odstranit příčiny krize – aktivity tzv. Islámského státu, boje v Sýrii a nepokoje v Iráku.

Druhým krokem je podle premiéra vytvoření bezpečných zón v severní Sýrii, aby tam lidé mohli v klidu žít a nemuseli se vydávat na cestu.

Třetím krokem by pak mělo být vytvoření dohod o repatriaci uprchlíků, aby miliony Syřanů neprožily desetiletí bez občanství a základních práv.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…