Írán? Všechno jinak! Vědí, co dělají, narozdíl od USA, překvapila velvyslankyně Hybášková

27.01.2020 14:00

Jana Hybášková, která v letech 2011 až 2015 působila jako velvyslankyně Evropské unie v Iráku a od září 2015 působí na stejné pozici v Namibii, varovala před Íránem. Tamnímu režimu se nedá věřit. Zároveň důrazně upozornila, že Írán nevede žádná banda bláznů. Írán prý vede velmi promyšlenou politiku. Naproti tomu o Američanech se to na Blízkém východě říct nedá. Hybášková popsala, proč je situace na Blízkém východě tak složitá a nesmlouvavě zkritizovala Američany.

Írán? Všechno jinak! Vědí, co dělají, narozdíl od USA, překvapila velvyslankyně Hybášková
Foto: pixabay.com
Popisek: Irák - státní vlajka

Já bych varovala před věřením Íránu,“ odstartovala Hybášková nekompromisně v rozhovoru pro Info.cz.

S Íránem prý měla zkušenosti při vyjednávání mocností o jaderné dohodě. V Iráku se snažila zorganizovat jednání Íránců, Číňanů, Rusů, Američanů a Evropanů v Bagdádu. Nebylo to nic snadného, a přesto to dokázala. Stálo to na mé osobní spolupráci s íránskou diplomacií,“ prohlásila jasně.

I díky této spolupráci ví, že Írán nevede žádná banda fanaticky věřících bláznů. Je to země, která ví, co dělá, ví, kam směřuje, ví jaký má kánon,“ upozornila dáma s tím, že i díky této promyšlené politice mnoho a mnoho let tamní režim vzdoruje západním sankcím a stal se jedním z klíčových regionálních hráčů. Írán se navíc může opřít o svou bohatou tisíciletou historii. A ačkoli rozhodně nejde o demokratický stát, tak v tamní společnosti i tak probíhá debata, do jaké míry má být Írán moderním a do jaké míry tradicionalistickým státem. „Írán není jednoduchý partner,“ shrnula situaci Hybášková.

Už proto ne, že Peršané tvoří jen asi 50 procent populace Íránu, která čítá na 80 milionů lidí. Na území tohoto státu tedy žije řada menšin. Íránská politická moc má podle Hybáškové práci i s tím, aby „Írán vybalancoval sám sebe“.

Na Blízkém východě však vedle Íránu notně ztěžují situaci i Američané, kteří na Blízkém východě nějak zasáhnou, pak si to rozmyslí, začnou se z regionu stahovat a najednou se zase vrací nekonzistentnost zahraniční politiky Spojených států. Ačkoli prý vždy byla americké politice nakloněna, nad tímto počínáním prý jen kroutí hlavou. Jednou přijdou, pak zase odejdou, nedodělají práci,“ zlobila se. Evropská diplomacie by proto měla tlačit na své americké partnery, aby jednali konzistentněji.

EU se prý v Iráku snažila o reformu školství a dalších oblastí a prý se to dobře rozjelo, ale cosi se zadrhlo. Američané na jedné straně kritizují sunnity za 11. září 2001, ale současné označují íránské šíity za své nepřátele, a pak je otázka, jak se tamní situace může vyvíjet. Podle Hybáškové je to alespoň v Iráku tak, že sunnité jsou v Iráku v podřízeném postavení a mají toho plné zuby. I proto se někteří z nich přidali na stranu Islámského státu.  

 Na druhu stranu schvaluje usmrcení generála Kásima Sulejmáního. Podle ní to byl válečný zločinec, který měl na svědomí mnoho lidských životů doma i v zahraničí. Žádný soud neproběhl, ale z mého pohledu je to úplně klasický válečný zločinec,“ konstatovala dáma a naznačila, že bylo třeba zvážit, zda se jednou Sulejmáního podaří dostat před soud, nebo bude třeba zvolit pragmatičtější přístup. A Američané se rozhodli pro druhou možnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…