Írán už dokázal mírovou povahu svého jaderného programu, myslí si diplomat Ali Akbar Jokar

06.07.2015 21:06

Iránský chargé d'affaires (označení pro diplomata, pozn. red.) v Praze, Ali Akbar Jokar popsal pro Parlamentní listy jednání o jaderném programu mezi Íránem a mezinárodní mírovou spoluprací 5+1.

Írán už dokázal mírovou povahu svého jaderného programu, myslí si diplomat Ali Akbar Jokar
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

Akbar Jokar tak učinil na základě jednání, které v těchto dnech probíhá. Jeho cílem je dosáhnout komplexní dohody o íránském jaderném programu, který má velký význam pro mezinárodní vztahy. „Důležitým aspektem při těchto rozhovorech je politická vůle, která se v posledních dvaceti měsících projevila na obou stranách,“ píše íránský diplomat působící v Česku.

Ten uvádí, že íránský mírový jaderný program byl zahájen v roce 1979, ještě před islámskou revolucí, přičemž vznikl na základě spolupráce se Západem, včetně Spojených států. Po vítězství Islámské revoluce ale podle něj západní státy přestaly dodržovat dohodnuté podmínky o spolupráci. „Tato skutečnost donutila Írán, aby využil svůj domácí vědecký potenciál k využití této vědy pro nevojenské účely, výrobu energie, v medicíně a zemědělství,“ sděluje Akbar Jokar, podle kterého sehrála velkou roli spolupráce Íránu s MAAE.

Celý text íránského diplomata je k přečtení ZDE.

„Není žádným tajemstvím, proč otázka Íránu je považována za fiktivní krizi,“ vysvětluje s tím, že některé země a politické skupiny v této oblasti sledují svůj politický a ekonomický prospěch. Íránská islámská republika podle něj ale dokázala mírovou povahu svého jaderného programu a nejvyšší politické a duchovní orgány země prý ukázaly světu, že využití jaderné vědy pro vojenské účely není přijatelné.

Podle íránského diplomata nyní pět států Rady bezpečnosti s Německem řeší otázku, zda podepsat dohodu a tím údajně pomoci mezinárodní Organizaci pro jadernou bezpečnost nebo promeškat tuto možnost a dát příležitost extremistům. „V prvním případě posílíme kulturu dialogu v mezinárodních vztazích, což pomůže oživit situaci vztahů mezi Íránem a Evropou,“ myslí si chargé d'affaires s tím, že to pomůže i v boji proti terorismu a extremismu v regionu i ve světě. „Podepsáním dohody se otevřou dveře pro bilaterální spolupráci s evropskými zeměmi,“ zakončuje Akbar  Jokar své prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …