Írán už taky může vyjednávat o Sýrii. A bude, již tento pátek

28.10.2015 14:53

Írán dnes oficiálně potvrdil, že se bude účastnit mezinárodního jednání o budoucnosti Sýrie. To se bude konat tento týden ve Vídni a jedná se o jeho první vstup do vyjednávání. Summitu by se mělo účastnit zhruba tucet zemí, mezi nimiž mají být i Rusko a Saúdská Arábie, které podporují znepřátelené strany konfliktu. Informuje The Guardian.

Írán už taky může vyjednávat o Sýrii. A bude, již tento pátek
Foto: ČT
Popisek: Íránský prezident Hasan Rúhání

Mluvčí íránské vlády dnes potvrdil, že se země zúčastní mezinárodního summitu, jež má řešit situaci v Sýrii. Za Írán dorazí ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. Ten již celý konflikt projednával se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Jedná se o první oficiální vstup Íránu, hlavního regionálního spojence Bašára Asada, do mezinárodního vyjednávání o syrské budoucnosti. Účastnit se budou i Saúdská Arábie a Rusko, které v konfliktu stojí na opačných stranách.

Minulý týden ve Vídni proběhl obdobný summit, kterého se účastnily USA, Rusko, Turecko a Saúdská Arábie, nedošly však k žádnému kloudnému řešení. V pátek se tedy bude jednání opakovat za přítomnosti představitelů více zemí.

Celý text zde

Írán byl k jednání přizván poté, co k tomu svolily Spojené státy. Nejedná se však o první pozvání k vyjednávání. Téměř před dvěma lety se Írán již měl účastnit obdobného jednání; nakonec však kvůli ostrým námitkám USA, Velké Británie a  syrské opozice zrušil pozvání generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Pokračující konflikt a stále se zhoršující uprchlická krize spolu s ruským angažmá v konfliktu pak vytvořily tlak na mezinárodní komunitu, aby přišla s novým přístupem k celé situaci.

„Rusko a Írán tvrdí, že Asad musí být součástí jakéhokoliv přechodu a syrský lid rozhodne o tom, kdo mu bude vládnout,“ píše Guardian. Spojené státy také nedávno změnily přístup, když uvedly, že mohou Asada po určitou přechodnou dobu tolerovat, pak však bude muset odstoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…