Írán vyveze devět tun obohaceného uranu do Ruska, aby splnil dohodu

19.12.2015 13:26

Írán v příštích dnech vyveze většinu svých zásob obohaceného uranu do Ruska. Podle agentury Reuters to dnes oznámil šéf íránského jaderného programu Alí Akbar Sálehí. Zpráva přichází v době, kdy se Teherán snaží urychleně realizovat dohodu o svém jaderném programu, kterou uzavřel v létě se šesti mocnostmi.

Írán vyveze devět tun obohaceného uranu do Ruska, aby splnil dohodu
Foto: pixabay.com
Popisek: Uran

Výměnou za značné ústupky a rozsáhlou kontrolu jaderných provozů má mezinárodní společenství zrušit sankce, kterým Teherán čelí kvůli svému spornému jadernému programu. Dohoda zavazuje Írán, aby jaderný program omezil. Íránci měli podle Spojených států začít s omezováním provozu 18. října, a to v továrně na obohacování uranu v Natanzu, v podzemním provozu Fordo a také v Aráku, kde budují těžkovodní reaktor. Odstavování centrifug v Natanzu může trvat i několik měsíců.

Podle dřívějších informací by se Írán měl zbavit zhruba 12 tun obohaceného uranu

Podle ujednání završeného v červenci musí Írán také snížit zásoby obohaceného uranu na zhruba 300 kilogramů, nainstalovat monitorovací systémy ve svých uranových dolech a spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE).

"V příštích dnech bude kolem devíti tun íránského obohaceného uranu vyvezeno do Ruska," oznámil dnes podle agentury IRNA Sálih. Reuters poznamenal, že je to zhruba množství, které musí Teherán vyvézt, aby své zásoby snížil na úroveň, kterou požaduje dohoda.

Podle dřívějších informací by se nicméně Írán měl zbavit zhruba 12 tun obohaceného uranu. Íránské vedení ve středu oznámilo, že pracuje na úplném splnění požadavků dohody v příštích dvou až třech týdnech. Uvedlo to den poté, co MAAE formálně uzavřela vyšetřování obvinění, že Írán v minulosti pracoval na výrobě jaderné zbraně.

Šéf MAAE Jukija Amano ve středu řekl, že Írán podle všeho provádí přípravné kroky k naplnění dohody opravdu velmi rychle. V této souvislosti poznamenal, že "není nemožné", že by ke zrušení sankcí mohlo dojít už v lednu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…