Íránský ministr burcoval Brusel: Teroristé mohou dorazit kamkoliv, i sem k vám

16.02.2016 17:39

Extremisté jsou i váš problém, řekl v Bruselu na jednání Evropského parlamentu íránský ministr zahraničí Mohamed Javad Zarif. Extremismus se podle něj nedá izolovat v pevně ohraničeném území a současný konflikt v Sýrii je střetem regionálních zájmů, nikoli bojem o demokracii. Informuje agentura Reuters.

Íránský ministr burcoval Brusel: Teroristé mohou dorazit kamkoliv, i sem k vám
Foto: pixabay.com
Popisek: Írán

V úterý vystoupil před Evropským parlamentem íránský ministr zahraničí Mohamed Javad Zarif. Obhajoval zde íránské zapojení do syrského konfliktu a snažil se poslancům vysvětlit, že extremismus je i problémem Evropy, nikoli jen Blízkého východu.

„Všichni si musíme uvědomit, proč někteří z těch, jež stínají hlavy nevinným jedincům v naší části světa, mluví evropskými jazyky, a to bez přízvuku. Proč se tak děje?“ ptal se Zarif Evropského parlamentu.

„Pociťujete následky vzestupu extremismu v našem kraji formou uprchlíků, kteří utíkají do Evropy, formou šířících se nešťastných teroristických útoků v různých evropských městech. Extremismus nelze uzavřít do jedné země či jednoho regionu, je to globální hrozba, jež vyžaduje globální odpověď,“ řekl Zarif.

V Sýrii se totiž pohybuje mnoho Evropanů, jež častokrát pocházejí z muslimského přistěhovaleckého prostředí, které bojuje na straně Islámského státu. Někteří z nich dokonce stojí za listopadovými útoky v Paříži, během nichž přišlo o život 130 lidí.

Celý text zde.

Zarif uvedl, že Írán v Sýrii nedělá žádné vojenské operace, má však na místě vojenské poradce, kteří pomáhají armádě prezidenta Bašára Asada. A ti tam zůstanou, dokud válka neskončí.

„Stáhneme naše vojenské poradce ve chvíli, kdy to místní vláda uzná za nezbytné,“ řekl Zarif. „Proč je tam Írán? Protože Írán věří, že jedinou současnou alternativou – ať už v Iráku či v Sýrii – není demokratická vláda, nýbrž Daeš.“ Daeš je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

Vyjádřil však také nutnost dosáhnout politického řešení celého konfliktu, jelikož vojenského podle něj nedosáhne ani Rusko, které v současnosti čelí mezinárodní kritice za to, že po jednání v Mnichově nepřestalo s nálety.

Zarif ještě stihl zkritizovat Saúdskou Arábii, sunnitskou monarchii, pro kterou šíitský Írán představuje hlavní regionální Nemesis.

„Mluvíme tu o tom, že naše regionální demokracie kritizují Bašára Asada? Tohle není o demokracii, to není o právech syrského lidu. Všechno je to o zamotaném, perverzním konceptu regionální rovnováhy, která podle nich byla narušena a oni to nyní chtějí napravit,“ řekl Zarif.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…