Islám chrání lidský život a zdraví, tvrdí Češka. Na střední škole si přečetla Korán a byla okouzlena. Teď pracuje pro Dienstbierovu HateFree a hájí studentky, požadující nošení šátku

02.11.2016 20:31

Zuzana Bubílková ve středeční Kauze dne Rádia Impuls zpovídala praktikující muslimku Kateřinu Gamal Richterovou. Na střední škole si přečetla Korán a islám ji oslovil natolik, že tuto víru přijala za svou. Oslovilo ji prý i to, jak vysokou hodnotu islám přikládá lidskému životu a ochraně zdraví. Ale jak to jde dohromady s teroristickými atentátníky?

Islám chrání lidský život a zdraví, tvrdí Češka. Na střední škole si přečetla Korán a byla okouzlena. Teď pracuje pro Dienstbierovu HateFree a hájí studentky, požadující nošení šátku
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Kateřina Gamal Richterová byla ještě na střední škole ateistkou, ale pak si přečetla Korán a stala se muslimkou. Jak se dívá na spor o muslimské šátky na školách?

„Ten šátek nejenže schovává tu ženu, schovává to, co je na ní pěkné, ale je to třeba také symbol víry. Já si nedokážu představit, že bych ho někde sundala a pak někde nandala. Takže já dokážu pochopit tu studentku, že je to pro ni těžké ... a je ochotná se kvůli tomu i soudit,“ podotkla dáma k aktuálnímu soudnímu sporu mezi muslimskou studentkou a ředitelkou školy.

„Já už bych šátek nesundala, je to součást mojí identity, součást mojí osobnosti a nedokážu si představit, že bych ho musela sundat... I když jsem měla řadu špatných zkušeností a lidé mi kvůli tomu i nadávali, tak jsem ho nesundala,“ zdůraznila. Ještě na vysoké škole ho prý však sundávala.

A proč vlastně začala číst Korán? „Chtěla jsem se přesvědčit, jestli ten Korán je opravdu tak násilná kniha a jestli ty ženy v arabském světě trpí kvůli tomu, co je napsáno v té knize. Bylo to pár let po 11. září a média už informovala o muslimech lehce negativně. A já jsem si chtěla udělat vlastní názor a nepřijala jsem jen to, co psali,“ pokračovala dáma.  

Korán hovoří o ochraně lidského života a zdraví, zdůrazňuje muslimka

„Korán a islám zdůrazňují potřebu ochrany života a zdraví. Pokud jde o terorismus, tak teroristé islám jen zneužívají, aby své činy do čehosi zahalili. To, co dělají, je v naprostém rozporu s islámskou vírou,“ prozradila dále paní Kateřina Gamal Richterová.

Muslimové, kteří coby uprchlíci přicházejí do Evropy, mají prý velmi zkreslené představy o tom, jak se tu žije. Těmto uprchlíkům je třeba to vysvětlovat. Hovořit je třeba také s Čechy, Moravany a Slezany. Paní Kateřina proto píše třeba články a pracuje pro neziskovou organizaci HateFree Culture při Úřadu vlády ČR.

Nakonec prozradila, před kým by šátek sundala. „Chodím se opalovat doma na zahradě,“ sdělila ve vysílání paní Richterová. Na pláži by se ale nikdy neopalovala, použila by maximálně plavky zahalující celé tělo, které si koupila v zahraničí a chodí v nich plavat. Před nikým jiným než před nejužší rodinou, do které patří i egyptský manžel, by se neodhalila. Mimo tuto rodinu by šátek neodložila. Pro manžela se také ráda namaluje, ale jinak chodí ven nenalíčená, protože to považuje za lepší.

V tuto chvíli mají dvě děti, čekají třetí a další děti prý už neplánují. Nevidí v tom problém ani ona, ani manžel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…