Islám je tolerantní, mám spoustu křesťanských přátel. Hovoří muž, kvůli kterému lidé od Šlachty vtrhli do mešity

14.02.2016 6:32

Je arabista Vladimír Sáňka nebezpečný islámský extremista, nebo jen erudovaný akademik? Útvar pro odhalování organizovaného zločinu si myslí, že platí za a), Český helsinský výbor naopak za b). Kroky elitního policejního útvaru Český helsinský výbor označil za porušení svobody vyznání.

Islám je tolerantní, mám spoustu křesťanských přátel. Hovoří muž, kvůli kterému lidé od Šlachty vtrhli do mešity
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Doktor přírodních věd a arabista Vladimír Sáňka čelí jako bývalý zástupce Islámské nadace obvinění z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka kvůli tomu, že šířil údajně nenávistnou muslimskou knihu Bilala Philipse Základy tauhídu.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu provedl razii v objektech Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě předloni 25. dubna. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, přestože je vyšetřování uzavřeno, je s ním velký problém.

„Jako důvod zásahu bylo uváděno vydání českého překladu knihy Základy tauhídu od Abu Ameenaha Bilala Philipse s odůvodněním, že kniha šíří rasismus, xenofobii, antisemitismus a nenávist k tak zvaným méněcenným rasám. Podobné tvrzení bylo prezentováno v médiích s odvoláním na policejní zdroje,“ konstatoval počátkem února Český helsinský výbor. Kniha, za kterou je Sáňka popotahován a pobyl si i nějaký čas ve vazbě, je podle výboru běžně v různých překladech prodávána a distribuována v demokratických zemích. Její text je dostupný a snadno lze ověřit, že ani vzdáleně nepotvrzuje tato obvinění. Je nábožensky konzervativní a polemická a odmítavá k neislámské vládní moci. „Nic z toho však zjevně nenaplňuje skutkovou podstatu trestného činu Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka podle § 403 trestního zákoníku (zákon č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů), ze kterého byl Vladimír Sáňka obviněn. Kniha si zaslouží zevrubné kritické hodnocení z hlediska občanského postoje k náboženství,“ tvrdí za Český helsinský výbor uznávaný religionista Ivan Odilo Štampach. Stejně polemické texty podle výboru publikují i jiné náboženské subjekty. Jednotlivci se veřejně vyslovují urážlivě o jinak smýšlejících například z hlediska různých křesťanských vyznání, aniž by to vyvolávalo zájem orgánů činných v trestním řízení.

„Zásah v islámských modlitebnách se jeví jako neadekvátně silový a chování k účastníkům bohoslužeb jako ponižující. Přípravné řízení u Vladimíra Sáňky bylo podle dostupných informací ukončeno. Policie v dubnu 2015 podala návrh na obžalobu. Tento návrh státní zástupkyně zamítla, s odvoláním na jednu z námitek obhajoby, že vyšetřovatelé vůbec neprokázali úmysl obviněného něco takového propagovat,“ stojí dále v prohlášení Českého helsinského výboru. Policie navíc rozšířila údaje o mediálním vystoupení a e-mailovou korespondenci Vladimíra Sáňky a státní zástupkyně loňského 17. prosince 2015 podala obžalobu. Soud stanovil termín hlavního líčení na 24. února.

„Český helsinský výbor pokládá policejní zásah a obžalobu Vladimíra Sáňky za porušení svobody vyznání a je odhodlán důsledně sledovat právo Vladimíra Sáňky na spravedlivý proces a rovněž postavit tuto kauzu před oči světové veřejnosti,“ uzavřel Štampach.

A co si o své práci myslí sám Vladimír Sáňka, mají se ho Češi bát jako islámského radikála? „V žádném ohledu. To vám dosvědčí každý, kdo se mnou přišel do styku. Mám spoustu křesťanských i židovských přátel, scházíme se a diskutujeme spolu. Mám je rád jako lidi. Ano, zachovávám si svou víru, ale mám respekt k ostatním lidem a nic jim nevnucuji. Zakazuje mi to i samotný islám. Je to tolerantní náboženství, které chová respekt k jiným věroukám,“ řekl před časem Sáňka internetovému deníku Neovlivní.

„To obvinění je absurdní a nezakládá se na pravdě. Hodnocení samotné knihy považuji za velice neadekvátní, nepravdivé a nekompetentní. Vůbec nic z toho se v té knize neobjevuje. A ani policejní spis neodkazuje na žádnou pasáž knihy, kde by se něco takového mohlo objevit. Do spisu jsme navíc založili několik posudků největších českých kapacit na islám z univerzit a všechny říkají: obvinění je nesmyslné,“ podotkl stíhaný akademik.

A postoj Šlachtových detektivů hatí další závažná informace. Dopis náměstka ministra zahraničí Petra Koláře, který v dubnu roku 2004 Sáňkovi děkuje za jeho neocenitelnou pomoc při osvobození v Iráku unesených tří českých novinářů. „Dovolte, abych Vám osobně a dalším muslimům v České republice upřímně poděkoval za ochotu podílet se na řešení případu tří unesených českých novinářů, reportéra České televize Michala Kubala, kameramana ČT Petra Klímy a reportéra Českého rozhlasu Víta Pohanky. Jsem přesvědčen, že k jejich propuštění výrazně napomohla vaše výzva jménem muslimů v České republice,“ mění Kolář obraz Sáňky jako nebezpečného vyznavače islámu, jak jej popisuje ÚOOZ. A pokračoval: „Vysoce si vážím Vaší vstřícnosti a ochoty přispět svým dílem k osvobození unesených českých občanů. Jsem opravdu šťasten, že se podařilo společným úsilím z Prahy a Bagdádu dosáhnout jejich propuštění.“

Dnes už bývalému předsedovi pražské muslimské obce Sáňkovi hrozí až deset let vězení. Internetová knihkupectví už předloni na jaře knihu raději sama stáhla z nabídky, ani ji nemusel soud zakazovat předběžným opatřením. Sáňka, který byl odpovědným redaktorem českého vydání knihy, uvedl, že se o vydání knihy a jejím překladu radil s několika lidmi v muslimské obci včetně duchovního.

Předloňská policejní razie v pražských muslimských centrech se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby, včetně zahraničních diplomatů. Lidé přítomní zásahu kritizovali údajnou přílišnou razanci zásahu. Nelíbilo se jim například, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi.

Ministerstvo vnitra po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku. Policie prý má důkazy o tom, že vyzvala lidi s diplomatickou imunitou, ženy, děti a zdravotně postižené, aby místo zásahu neprodleně opustili. Policisté podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého šli do zásahu s tím, že by na místě mohli být lidé, kteří u sebe mají zbraně. To se pak podle něj i potvrdilo, následnou prověrkou ale kriminalisté zjistili, že ti, kteří u sebe zbraň měli, ji drželi legálně.

Jak už ParlamentníListy.cz uvedly, policie má sama problém trestnost vydání knihy dokázat a Sáňka porušení zákona odmítá. Na přelomu předloňského a loňského roku na policii doputoval už několikátý posudek, který měl potvrdit vyšetřovací verzi, jestli kniha skutečně podněcuje k násilí. Vyznění posudků nicméně není tak jednoznačné, jak si detektivové ÚOOZ slibovali. Obžalován měl být Sáňka  podle předpokladů policie už loni v lednu, jenže případ se protahuje a protahuje. Detektivové proto začali prověřovat, komu patřila, a případně kam měla putovat hotovost v řádech statisíců korun, které při razii zabavila.

Nejenže zásah vyvolal nevoli a tvrdou kritiku řady českých i zahraničních muslimů. Detektivové totiž při razii zadrželi navíc mimo jiné tajemníka indonéské ambasády Wahona Yulianta. Ten pak obvinil policisty z porušení Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích. A několik stovek muslimů pak proti zásahu jako neadekvátnímu demonstrovalo před budovou ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…