Islám není problém. Strach, který ty šíříš, je problém. Hudebník, který přežil masakr v Paříži, čelí hněvu

26.05.2016 12:40

„Miluji tvoji muziku, ale nikdy mě nenapadlo, že by se z tebe mohl stát jeden z těch lidí, kteří šíří strach. Islám není problém – škatulkování lidí do stereotypů je problém,“ napsal Ismael El Iraki v „dopisu Jessemu Hughesovi od kolegy přeživšího z Bataclanu“. Frontman skupiny Eagles of Death Metal v nedávném rozhovoru naznačil, že do pařížského útoku mohli být zapojeni i organizátoři akce. Od té doby se na něj snesla vlna kritiky. Odmítají ho i na festivalech.

Islám není problém. Strach, který ty šíříš, je problém. Hudebník, který přežil masakr v Paříži, čelí hněvu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz na plakátu nevládní organizace Reportéři bez hranic

Skalní fanoušek skupiny Eagles of Death Metal Ismael El Iraki, který se 13. listopadu 2015 zúčastnil pařížského koncertu své oblíbené skupiny, je jedním z těch, kteří podobně jako Hughes masakr přežil a může o něm podat svědectví. Ukázalo se, že je naprosto znechucen nedávnými vyjádřeními svého již už zřejmě bývalého hudebního idolu.

„Zrovna jsem dočetl ten rozhovor s tebou a musím ti říct, že moje srdce krvácí. Byl jsi pro mě vždycky něco jako Maverick, rebel, teď už vím, že jím nejsi. Vždycky jsem tě zbožňoval a obhajoval před ostatními, protože jsi byl takový rozkošný trouba. Teď jsi ovšem dokázal, že tvá stupidita je kurevsky nebezpečná,“ napsal v úvodu El Iraki.

„Říkáš, že ochranka v tom klubu se na všem podílela a že varovala všechny Araby, které viděli. Víš, já jsem čirou náhodou také Arab, navíc asi ani nemohu vypadat víc arabsky. Mám dlouhý, tmavý, zkroucený plnovous a barvu kůže podobného odstínu. Mé srdce také shodou okolností bije pro rokenrol. Z toho důvodu jsem si tvůj koncert v Bataclanu nemohl nechat ujít,“ píše.

„Jak říkám, už zřejmě nemohu vypadat ještě více jako muslim. Ale z nějakého důvodu mě celá ta otřesná muslimská konspirace minula. Ksakru, říkám si, zapomněli mě varovat. Zapomněli varovat i Džamilu a spolu s ní všechny ostatní Araby, kteří tu noc zemřeli. Zapomněli varovat mého marockého spoluobčana Amina, který byl také zastřelen. Hloupá muslimská konspirační síť. Nedokážou nic udělat pořádně,“ napsal ironicky El Iraki.

„Myslím, že by sis měl udělat hlubší studii toho, co se ten večer stalo, ale nemyslím si, že se ti bude líbit, co objevíš. Určitě se to nevejde do tvé úzké představy o tom, co takový muslim nebo Arab může udělat. Věřím, že lidi, kterým jsem tu noc pomohl, skutečně nezajímalo, odkud jsem nebo jakému ‚imaginárnímu kamarádovi‘ se klaním,“ napsal.

„Co je ovšem nejhorší, je to, že si ani neuvědomuješ, že ohromné množství lidí, kteří se z klubu dokázali dostat ven a zůstat na živu, za svůj život vděčí muslimovi. Jeho jméno je Didi, právě on otevřel levé vchodové dveře, kterými se většina z nás dostala ven. Tenhle člověk udělal něco, na co bych se já, ty, ani nikdo jiný rozhodně nezmohl. Víš, co udělal tenhle Arab? Tenhle muslim? Otevřel levé přední dveře, nechal jimi spoustu lidí projít a potom, když už byl v bezpečí na ulici, se vrátil zpátky dovnitř! Vrátil se tam, aby zachránil další lidi. Otevřel východ nahoře a nechal spoustu dalších lidí vyjít odtamtud. Tenhle člověk, jak jsem již řekl, nebyl nic v porovnání s tebou. Nebo se mnou.“

„Tohle byl opravdový hrdina. Hrdina z reálného světa, kterého jsi právě urazil svým rasistickým komentářem. Ty žádný hrdina nejsi. Jsi jenom normální člověk, který se ocitl v otřesné situaci. Z tohoto důvodu jsou tvé komentáře skutečně špatné,“ napsal fanoušek svému bývalému idolu.

„Islám není problém. Lidé jako ty jsou problém,“ zdůraznil. „Rokenrol má být o lásce a jejím šíření. Z tebe se místo toho stal šiřitel nenávisti. Žádám tě proto, aby ses pokusil být spíše tím milujícím člověkem, kterým jsi na pódiu. Na změnu není nikdy pozdě,“ uvedl v závěru dopisu přeživší masakru.

Minulý týden dva francouzské festivaly zrušily vystoupení skupiny Eagles of Death Metal poté, co se její frontman nelichotivě vyjadřoval o muslimech.

„Jelikož naprosto nesouhlasíme s nedávnými nařčeními vyjádřenými Jessem Hughesem, které pronesl v amerických médiích, Cabaret Vert i Rock en Seine se rozhodly zrušit vystoupení jeho kapely,“ zaznělo ve společném prohlášení obou festivalů, které se mají konat v srpnu.

Zpěvák se za své dřívější výroky omluvil již v březnu letošního roku. Své vlastní nařčení označil za „absurdní“ a za „výsledek traumatu“.

reklama

autor: fib

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…