Islám přichází za českými školáky, i za peníze USA. Kníže a Filip to chválí, ale jiní...

28.04.2014 4:44

Velvyslanectví Spojených států v České republice a Ministerstvo školství ČR podporují projekt Muslimové očima českých školáků, který má ve školách pozitivně prezentovat islám proti „předsudkům a xenofobii“. Vyvolalo to protichůdné reakce politiků.

Islám přichází za českými školáky, i za peníze USA. Kníže a Filip to chválí, ale jiní...
Foto: muslimove.cz
Popisek: Muslimové očima českých školáků

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí

Českými médii již proběhla informace, že pro české školy se chystá projekt „představení islámské kultury“. Za celou akcí stojí několik odborníků, kteří se netají tím, že jejich vztah k islámu je velmi kladný. Mezi iniciátory projektu lze najít například Šádího Shannaáha, propagátora islámského životního stylu a kromě toho kandidáta do Evropského parlamentu za české zelené, nebo praktikující muslimku Kateřinu Gamal Richterovou.

„V televizních zprávách, novinách a internetových diskuzích se témata spojená s muslimy či islámem objevují takřka denně, v rámci výuky ale žáci toto téma probírají povětšinou jen velmi okrajově a nejsou tím pádem schopni informace podávané médii kriticky hodnotit. Tento stav vede k přejímání a následnému upevňování předsudků a stereotypů, které jsou podpořeny i latentní islamofobií, která se v české společnosti, podle slov helsinského výboru, vyskytuje,“ píše se doslova na webových stránkách projektu www.muslimove.cz.

Ten, kdo odpadne od islámu, má být zabit

„Podle podporovatelů projektu je v pořádku a správné, že nám po Čechách a Moravě budou v budoucnu chodit takto zahalení muslimové a praktikovat zde netolerantní islámské zvyky,“ myslí si bývalý český muslim Lukáš Lhoťan, který monitoruje extremistické tendence mezi českými muslimy.

Upozorňuje, že například za odpadnutí od víry je v islámu dle práva šaría trest smrti podobně jako za homosexualitu. „Sám ředitel Islámského centra v Praze Vladimír Sáňka mnohokrát veřejně potvrdil, že ten, kdo odpadne od islámu, má být zabit a že to je součást pravého islámu,“ dodal. Dříve upozornil na to, že se v českých mešitách káže nenávistně proti „nevěřícím“ či Židům.

Komunisté a sociální demokraté podporují toleranci jiných kultur

ParlamentníListy.cz oslovily české politiky, co si o celé věci myslí a zda je dobře, že se ambasáda cizího státu angažuje v takové věci a že to podporuje Ministerstvo školství. Různé názory na to panují i uvnitř jednotlivých stran, i když komunisté a sociální demokraté projekt podporují.

„Američané podporují různé osvětové akce po celém světě, tak proč ne. A Ministerstvo školství to má vlastně v popisu práce,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Myslím si, že studenti českých škol by měli být vedeni k toleranci jiných kultur a pohledů na svět a že by proto měli mít co nejširší rozhled a základnu znalostí. Nárůst vlivu opravdu extrémních politických ideologií je dnes nezpochybnitelný. Pokud je tedy skutečným účelem této iniciativy pouze výchova studentů k přirozené rezistenci vůči předsudkům, xenofobii či rasismu, nebudeme mít s tímto projektem problém. Jen nevím proč do českých učebních programů má zasahovat jakákoli ambasáda,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM Vojtěch Filip.

Pod pláštíkem obrany lidských práv vládnou směry potírající evropské tradice

„Podobné aktivity jsou důkazem, že se blížíme k bodu, kdy začne zásadní destrukce kulturních a společenských hodnot v naší zemi. Naprosto odmítáme, aby se český stát a jeho občané stali předmětem multikulturních projektů. Podobné projekty budu podporovat až tehdy, až ministerstvo školství Saúdské Arábie zahájí propagaci křesťanství na svých školách,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Korigovat většinový názor na nějaký národ v rozporu se všeobecně známými skutečnostmi je naše parketa. Opravdu si někdo myslí, že průměrný školák hloubá o muslimech významně více než o inuitech? Nebo se zdá, že je málo mladých pomatenců konvertujících k islámu? Američanům bych poradil, aby takové projekty zavedli do svých škol. Začít by mohli třeba v Bostonu,“ uvedl nestranický senátor za ČSSD Pavel Lebeda, který tak narazil na to, že atentát na bostonském maratonu provedli muslimové.

„Domnívám se, že tato aktivita je špatná. Evropská civilizace vznikla díky křesťanství a k těmto hodnotám je třeba se vědomě a cíleně vracet. Nyní sledujeme potírání křesťanství, a naopak pod pláštíkem obrany lidských práv se k nám dostávají všelijaké směry, které jdou proti křesťanství a jeho hodnotám. Nesmíme se bát proti tomu ozvat. Jen dodávám, že islám nás nemusí ničit, ničíme se sami totalitním liberalismem. Zcela zjevným,“ řekla redakci místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Chceme, aby v Evropě byla Nová Arábie a vládl zde islám?

„Tohle mi hlava nebere. Od velvyslanectví USA to považuji za nepřípustné vměšování. Američané napadají a destabilizují muslimské země a pak podporují islám v Evropě? Má to být obráceně. My se nebudeme plést muslimům do jejich věcí a oni se nebudou plést k nám. Nemohu pochopit, z čeho začal pracovníkům Ministerstva školství měknout mozek, že takovou věc podpořili. Něco takového do našich škol přijít nesmí, stejně jako jakékoli jiné náboženství. Když už něco, tak by naopak měl vzniknout program, že u nás žijící muslimové se budou učit našim zvyklostem a tradicím. Podívejte se, jak to dopadlo na Západě. Ve Francii jsou oblasti, kde muslimové mají většinu, původní Francouz se tam bojí jít, v ulicích hoří auta a jméno Mohamed se v západní Evropě stává běžným. Chceme, aby v Evropě platilo právo šaría jako v Saúdské Arábii? To chceme podporovat? Chceme, aby se z Evropy stala Nová Arábie?“ řekl redakci senátor Jaroslav Doubrava.

„Nesouhlasím s tím a nelíbí se mi to. Angažovanost ambasády a ministerstva je zcela nepochopitelná,“ říká senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Podle kandidáta KDU-ČSL do europarlamentu Tomáše Zdechovského záleží na obsahu projektu. „Tato zpráva mě popravdě velmi překvapila. Proč ambasáda USA? Doufám, že podobné projekty běží i v Saúdské Arábii nebo Íránu ke křesťanství za podpory USA,“ dodal.

Část muslimů má problémy s tolerancí naší víry a kultury

„Nevidím žádný problém ani v projektu samotném, ani v angažmá Ministerstva školství a ambasády USA,“ sdělil místopředseda sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Obecně lze s projektem souhlasit, protože v naší společnosti je malá povědomost o tom, v čem spočívá islám a jeho učení. A také, jaký je rozdíl mezi jeho pojetím v běžném životě a ve fundamentálním pojetí. Právě tato základní neznalost je živnou půdou pro xenofobii a náboženskou nesnášenlivost. Z tohoto úhlu pohledu vítám tento záměr,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Myslím, že muslimové u nás zatím nejsou problém. V tak citlivém tématu by vždy měly figurovat jen domácí instituce, jinak část veřejnosti by to mohla vnímat podezřívavě. Od USA bych přivítal spíš jiné projekty v jiných oblastech, kde jsou dobří. Pokud jde o vlastní projekt, v tomto případě by asi měl směřovat k muslimům. Jejich část má problémy s tolerancí naší víry a kultury. Neznám ale detaily projektu,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Boj s předsudky a výchova k toleranci je velmi důležitá věc

„Myslím, že boj s předsudky a výchova k toleranci je velmi důležitá věc. Xenofobie v nestabilních časech narůstá – vedle osvěty je ovšem také důležité diskutovat o skutečných kořenech napětí a možnostech bezpečnostní architektury,“ říká místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Na světě žije 1,5 miliardy muslimů a jejich počet roste. Islám vedle křesťanství či judaismu patří mezi hlavní světová náboženství. Z tohoto důvodu se děti ve vyspělých západních zemích učí na školách nejenom o křesťanství, ale i o islámu a muslimech a koneckonců i o ostatních náboženstvích. Vítám proto snahu Ministerstva školství uskutečnit něco podobného i u nás. Podporuje-li tuto snahu konkrétní pomoci americká či jakákoli jiná ambasáda, která má s podobnými projekty zkušenosti, je to jen dobře,“ myslí si europoslanec ČSSD Libor Rouček.

Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová si myslí, že je rozhodně dobré se tomuto tématu na školách věnovat: „Dovedu si představit, jak asi budou reagovat populističtí kolegové odmítavě a budou překrucovat smysl a cíl takového projektu. Ale rozhodně je nutné s dětmi a mládeží diskutovat o muslimech, protože jsou u nás často démonizováni a přestože je jejich zastoupení v Česku minimální, je jimi strašeno. Takové vzbuzování nenávisti vůči jakékoli minoritě je velmi nebezpečné. Možná by stálo za to s ním politiky napříč spektrem seznámit. Jsem ráda, že projekt vznikl.“

Podle poslance Úsvitu Petra Adama je prý jakýkoli boj proti nesnášenlivosti a xenofobii správný. „Tento konkrétní program neznám, ale vítám snahy českých úřadů ve vzdělávání v této oblasti. Toleranci k ostatním lidem, k jiným kulturám i náboženstvím a také k odlišným životním postojům a názorům je třeba v lidech posilovat. Samozřejmě ale nikdy tak, aby byla ohrožena svoboda nás samotných. Bohužel společnost je díky všemožným tlakům stále více rozdělena. Tu na bohaté a chudé, jinde na pracující a nepřizpůsobivé a další a další. Úkolem nás politiků je společně najít takovou cestu, aby to nejzásadnější rozdělení bylo jen o tom, jestli jste příznivcem Komety Brno, nebo Sparty Praha, a to samozřejmě pouze na úrovni pozitivního fandění, a ne skutečných bojů. Obávám se, že najít vůli po takovém sjednocení a snaze naučit všechny vzájemné toleranci je spíše mou idealistickou fantazií, ale zkoušet to musíme stále dokola,“ míní poslanec.

Velký bratr z Ameriky

„Nic o této aktivitě nevím a nebudu to tedy nijak komentovat,“ reagoval europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Osobně mám arabský svět velmi rád, přiznávám. Předsudky proto netrpím a nemám je rád. Kdo poznal tamní nelehký život, pochopí, že se našemu poučování brání. Proto tajně doufám, že zrovna mě někde pár tamních šílenců do vzduchu snad nevyhodí. Podobné cvoky najdeme bohužel i v euroamerickém prostoru. Školství do aktivit šťourat nehodlám. Ale že zrovna ambasáda USA? Snad jde toliko o prozření, a ne jenom o velení Velkého bratra. To bych nerad opakoval,“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Myslím, že jsou i užitečnější projekty hodné podpory,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Na webu projektu se můžeme dočíst, že: „Projekt je financován z grantu americké ambasády v Praze a za přispění Anna Lindh Foundation, dále spolupracujeme s Městskou knihovnou v Praze, která nám umožnila ve svých prostorách pořídit ilustrační fotografie k projektu. Za podporu děkujeme i Insaanu, centru česko-arabského kulturního dialogu. Projekt není financován žádnou z muslimských zemí či ambasád ani institucemi, které jsou s islámem úzce spjaté. V lednu 2014 získal projekt Muslimové očima českých školáků záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.“ Projekt má podporu i Evropské komise.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…