Islamisté chtějí po SSSR zničit i USA. Analytik Koller píše o závažné debatě k Blízkému východu

23.02.2015 20:40

Vysoká škola CEVRO Institut hostila debatu o situaci na Blízkém východě. V diskusi zaznělo, že hrozbu v regionu představuje Írán. Stranou pozornosti diskutujících nezůstala ani rostoucí moc radikálních islamistů, kteří napomohli již pádu Sovětského svazu. Teď se prý zaměřují na USA. Záznam z celé akce pro ParlamentníListy.cz poskytl vojenský analytik Martin Koller.

Islamisté chtějí po SSSR zničit i USA. Analytik Koller píše o závažné debatě k Blízkému východu
Foto: ČT
Popisek: Martin Koller

V debatě pořádané pro studenty a veřejnost vystoupil velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar či generál v záloze a poradce politických špiček státu Izrael pan Yaakov Amidror. Shodli se na tom, že v současné době je zemí budící neklid v regionu Írán. Není to ale jediný problém, uvádí ve svém textu analytik Martin Koller.

„Důležitým psychologickým a ideologickým faktorem se stal odchod sovětských vojsk z Afghánistánu. Toto vítězství, které by nikdy nezískali bez americké, britské a další výzbroje a instruktorů si islamisté zcela přivlastnili. Prohlašují se za vítěze nad SSSR, který se díky nim rozpadl. V současnosti je jejich cílem druhá mocnost dříve bipolárního světa, a to USA, protože se islamistům ideologicky nelíbí. K růstu moci islamistů přispěla i likvidace režimů Saddáma Huseina a Muamara Kaddáfího, které vedly k destabilizaci v regionu. Tito vládcové sice nebyli demokratičtí, ale následná bezpečnostní situace se ukázala jako ještě horší,“ zaznělo v debatě.

K destabilizaci přispěla i malá akceschopnost EU nějak se projevit v tomto regionu a nesmíme zapomínat ani na tzv. arabské jaro. Dnes se v této části světa odehrává střet mezi moderním viděním světa a vizí středověkého chalífátu. A je otázka, zda už máme to nejhorší za sebou nebo nás čeká nová „třicetiletá válka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…