Islamisté napadli základny mírových sil OSN v Mali. Jeden voják zabit, desítka dalších je vážně zraněna

15.04.2018 12:55

Takzvané modré přilby z mise OSN a francouzští vojáci se v sobotu na severu Mali stali terčem útoku maskovaných islamistů. Ti napadli základny mírových sil OSN a francouzské armády na letišti u Timbuktu palbou z minometů, desítkami raket a také dvěma vozidly, která řídili sebevražední atentátníci. Při přestřelce byl jeden voják zabit a deset dalších utrpělo zranění. Oznámily to v noci na dnešek tiskové agentury. Čeští vojáci působící v Mali jsou podle armády v pořádku.

Islamisté napadli základny mírových sil OSN v Mali. Jeden voják zabit, desítka dalších je vážně zraněna
Foto: OSN
Popisek: OSN

"Teroristé, kteří si nasadili modré přilby, se pokusili proniknout do táborů ve dvou autech naplněných výbušninami. Jedno bylo v barvách malijské armády, druhé mělo nápis OSN," uvedla malijská vláda v komuniké. V přestřelce jedno z vozidel explodovalo, druhé se podařilo znehybnit.

Boj podle komuniké trval od 14:00 místního času (16:00 SELČ) zhruba do 18:30 (20:30 SELČ), tedy přes čtyři hodiny. Vláda ujistila, že má situaci pod kontrolou. Experti podle agentury AFP vyhodnotili útok jako bezprecedentní svou rozsáhlostí a komplexností. Podle agentury AP je z deseti zraněných francouzských vojáků polovina ve vážném stavu. K útoku se zatím nepřihlásila žádná z mnoha extremistických skupin působících v oblasti.

Českých vojáků v africké zemi se střet nedotkl. "V Mali jsou všichni naši vojáci v pořádku," řekla ČTK mluvčí Armády ČR Vlastimila Cyprisová. Čeští vojáci působí v oblasti hlavního města Bamaka, kde je bezpečnostní situace lepší. Jsou součástí evropské mise zaměřené na výcvik malijských bezpečnostních sil.

V misi OSN, která v Mali působí od července 2013, je nyní nasazeno na 12.500 vojáků a policistů. V operaci dosud přišlo o život 160 příslušníků takzvaných modrých přileb.

Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na teroristickou síť Al-Káida. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují.

Rozsáhlé oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou malijské armády ani mezinárodních jednotek. Od roku 2015 jsou hlášeny útoky z centrální části Mali i z jihu země a násilnosti zasahují i do sousedních států, zejména do Burkiny Faso a Nigeru.

Stabilizovat Mali se snaží také operace Evropské unie, které se účastní i několik desítek českých vojáků, z nichž většina střeží velitelství v metropoli Bamaku, kde je situace označována za klidnou a stabilní. Vláda v demisi navrhla rozšířit mandát mise v Mali z 50 na 120 vojáků, návrh ještě zváží poslanci a senátoři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…