Islamisté ve Švédsku otřásli politickou scénou. Je to takový průšvih, že už prostě nešel ututlat

24.04.2016 16:51

Švédská politická scéna se otřásá v základech. V zemi se otevřeně hovoří o tom, že se podařilo islamistům infiltrovat do Strany zelených, o jejíchž problémech ParlamentníListy.cz včera zevrubně informovaly.

Islamisté ve Švédsku otřásli politickou scénou. Je to takový průšvih, že už prostě nešel ututlat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Naposledy tento názor zopakoval ředitel Centra pro asymetrické hrozby Lars Nicander, který je považován za jednoho z největších expertů na boj proti extremismu. Na zpravodajské televizi TV4 konstatoval, že mu infiltrace islamistů připomíná období studené války, kdy se do demokratických politických stran a dalších organizací infiltroval Sovětský svaz. „Vidím tady skutečně velkou podobnost, protože stejně jako islamisté dnes snažili se také Sověti infiltrovat různé demokratické strany.“

Nicander hovořil o tom, že zelení to „myslí dobře“, ale jejich členové i vedení jsou naivní, a jsou proto k podobné infiltraci islamistů náchylní. „Jedním z důkazů oprávněnosti mých obav je skutečnost, že někteří členové strany přímo v televizním přenosu vztyčovali čtyři prsty směrem vzhůru, což je signál vlastní extremistům z Muslimského bratrstva. Všeobecně však lze konstatovat, že vůči této infiltraci není dostatečně imunní žádná z politických stran,“ šokoval Nicander.

Jeho slova přicházejí poté, co byl nucen rezignovat ministr pro bydlení a územní rozvoj Mehmet Khan. Švédská veřejnoprávní televize odhalila, že se osobně setkával s tureckými islamisty, kteří mají v posledních letech na svědomí mnoho politicky motivovaných vražd. Média navíc odhalila několik Khanových antisemitských výroků namířených proti zahraniční politice státu Izrael. Ve stejnou dobu stranu opustil další muslimský politik, Jasri Khan, který zase odmítal podávat ruku ženám.

Výše zmíněné kauzy se rovněž negativně promítly do poklesu popularity vicepremiérky Åsy Romson a ministra pro školství Gustava Fridolina, kteří stojí v čele strany. Jak uvádí server The Local.se ve svém článku s nadpisem „Jak si lídři zelených znepřátelili téměř každého“, Romson aktuálně důvěřuje pouze 6,3 % voličů a Fridolin je na tom jen o trochu lépe, když mu podporu v aktuálním průzkumu veřejného mínění vyjádřilo podporu 15 % voličů.

V každém případě podpora Fridolina klesla za pouhé dva týdny o jedenáct procent a u Romson o více než čtyři procenta. „Oblibu zelených příliš nezvýšil ani matador této politické strany Per Gahrton, když se coby obhájce Palestiny tvrdě pustil do izraelské zahraniční politiky. Romson si zase příliš nenaklonila veřejnost, když hovořila o teroristických útocích z 11. září 2001 jako o pouhé nehodě. Její popularitě nepomohla ani pozdější snaha své výroky uvést na pravou míru,“ píše The Local. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…