Islamisty mají Češi za větší hrozbu než dění na Ukrajině, ukázal průzkum

29.10.2015 13:35

Češi mají radikalismus spojený s organizací Islámský stát (IS) stále za větší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku než dění na geograficky bližší Ukrajině. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Centra po výzkum veřejného mínění (CVVM). Islámský stát vnímá jako hrozbu pro Česko 78 procent respondentů, dění na Ukrajině 56 procent.

Islamisty mají Češi za větší hrozbu než dění na Ukrajině, ukázal průzkum
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova redakce karikaturistického časopisu Charlie Hebdo je stále střežena

Oproti červnovému průzkumu se přitom podíl těch, kdo aktivity Islámského státu pokládají za hrozbu pro ČR, zvýšil o šest procentních bodů. Naopak v případě situace na Ukrajině pocit ohrožení o osm procentních bodů poklesl.

Více se o aktivity IS a podobně tak i o dění na Ukrajině zajímají muži než ženy

O vývoj situace kolem IS se v současnosti zajímají téměř dvě třetiny Čechů, ukrajinský konflikt sledují asi dvě pětiny lidí. Podle CVVM je ale třeba připomenout, že zájem o vývoj situace na Ukrajině v čase klesá. "Ve svém maximu v březnu 2014 byl deklarovaný zájem o vývoj situace na Ukrajině srovnatelný s aktuálně deklarovaným zájmem o vývoj situace v souvislosti s aktivitami tzv. Islámského státu," uvedlo CVVM.

Více se o aktivity IS a podobně tak i o dění na Ukrajině zajímají muži než ženy a zájem sílí s rostoucím věkem, zvyšujícím se vzděláním a především s rostoucím zájmem o politiku.

Radikální organizace IS operuje už léta v Iráku. Loni rozpoutala rozsáhlé boje a ovládla velké oblasti na celém Blízkém východě. Tisíce lidí zahynuly a statisíce musely uprchnout. Pozornost si IS navíc získal zveřejňováním záběrů poprav zahraničních rukojmích. Loni se rozpoutaly boje na Ukrajině mezi proruskými separatisty a vládními silami, trvaly půldruhého roku a vyžádaly si 8000 mrtvých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…