Islámský stát byl vyrobený na zakázku, upozorňuje Zdeněk Zbořil. Vůbec prý není jasné, zda jej Američané skutečně bombardují

25.07.2015 9:38

Islámský stát je jen produkt vyrobený na zakázku, uvedl v komentáři pro PrvníZprávy.cz politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj nás hysterické reakce na události nedaleko hranic ČR nutí znovu zamýšlet se nad tím, odkud to všechno, co nás ohrožuje, přichází.

Islámský stát byl vyrobený na zakázku, upozorňuje Zdeněk Zbořil. Vůbec prý není jasné, zda jej Američané skutečně bombardují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Zbořil se ve svém textu odkazuje na slova Františka Koukolíka z roku 1996, kdy ten vyšel z názoru, že existuje iracionální, nerozumné, hloupé jednání, které vede k chybnému rozhodnutí, protože lidé jsou vedeni sobectvím, ziskuchtivostí, touhou po moci. „A ačkoli je dostatečné množství informací, nevyužívají je, nebo dokonce je záměrně zatajují, aby získali sympatie. To vede k vzniku ‚pseudo-konkrétní skutečnosti planého zdání‘ a ‚skupinové hlouposti‘, která, ačkoli si to nechceme přiznat, 'vytváří dějiny',“ konstatuje na základě Koukolíka Zbořil.

„Skupinová hloupost je typická pro společenství  deprivantů, tedy těch kteří ‚nedosáhli lidské normality‘, a to proto, že to byly osoby ‚zmrzačené‘ v citové a hodnotové podobě. Deprivantství pak chápou oba autoři jako ‚antropologickou a sociokulturní kategorii‘ a podle jejich názoru je ‚skupinová hloupost  jednou ze zbraní deprivantů‘,“ dodal s tím, že do skupinové hlouposti je možné třeba zařadit i náboženství a náboženstvím inspirované násilí. 

Dle Zbořila zároveň média tištěná, audiovizuální a elektronická realizují komerční představy, zamlžují hranice mezi věcmi potřebnými a nepotřebnými. „Proto je možné současný svět nazvat hyper-realitou. Skutečná věc je znetvořena obrazem své existence. Skutečnost neexistuje!“ uvedl.

„Stalo se, že obraz má přednost před skutečností, že mapa, zobrazení je přednější než aktuální geografické území: Mapa dávno zaniklého ruského impéria má přednost před dnešním geografickým územím Ruské federace, geopoliticky (tedy ideologicky) definované území jako jsou Západ,  euroatlantická civilizace, Říše zla, Islámský stát, Civilizace aj. obrazy a představy předcházejí skutečnosti, válce a jejím hrdinům,“ doplnil.
 
Původní text ZDE.

„Abychom nemuseli příliš o těchto věcech přemýšlet a mluvili konkrétněji, stačí jen trochu pozorněji sledovat zobrazování současných válek a jejich hrdinů, kteří se v případě potřeby mohou změnit v jejich oběti. Islámský stát nikdo nikdy neviděl, nemá území, národ, hmotnou ani duchovní kulturu. Je to jen produkt vyrobený na zakázku a audiovizuálně prachmizerně prezentovaný, jehož čas předběhl čas místní. Nevíme, kdo jsou jeho původci, známe jen obrazy jejich zrůdných činů. Nevíme, kdo jim prodává zbraně a kde jsou místa, která musí být, opět virtuálně, bombardovaná. A kdo nás přesvědčí, že pospojovaná letectva skutečně bombardují území Islámského státu, který je jakousi amébou typickou svými neustálými proměnami. Nic není jasné, jen střet civilizací,“ uzavřel Zbořil s tím, že také migrace, emigace a imigrace vypadají jako nápad tajných služeb. Zároveň podotkl, že válka informací má již své první oběti – zdravý rozum, degradaci a desintegraci člověka.
 

 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …