Islámský stát je hrozbou a musí být zničen, řekl Obama

24.11.2015 19:44

Radikální hnutí Islámský stát (IS) je hrozbou pro všechny, nemůže být tolerováno a musí být zničeno, prohlásil dnes americký prezident Barack Obama po setkání se svým francouzským protějškem Françoisem Hollandem v Bílém domě.

Islámský stát je hrozbou a musí být zničen, řekl Obama
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Zároveň řekl, že Spojené státy budou nadále s Francií rychle sdílet zpravodajské informace, a vyzval Evropskou unii, aby do svého právního systému zavedla dohodu, jež by umožnila dopravním společnostem sdílet informace o pasažérech. S Hollandem se prý shodl na tom, že v boji proti Islámskému státu, který se přihlásil k nedávným teroristickým útokům v Paříži, je třeba dělat více. Žádné konkrétní závazky ale nezazněly, což se podle komentátorů ani nečekalo.

Hollande se už v pondělí sešel s britským premiérem Davidem Cameronem

Obama znovu vyjádřil soustrast obětem teroristických atentátů z 13. listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí. "Nous sommes tous Français (Všichni jsme Francouzi)," řekl Obama a svůj dlouhý projev zakončil zvoláním "Vive la France " a "Bůh žehnej Americe". Washington je podle Obamy rovněž připraven spolupracovat s Paříží při prověřování uprchlíků, kteří do Francie dorazí. Hollande v této souvislosti řekl, že je podle něj nutné uzavřít hranici mezi Tureckem a Sýrií, aby se zabránilo pronikání teroristů do Evropy.

Hollande se už v pondělí sešel s britským premiérem Davidem Cameronem. Shodli se na posílení spolupráce a výměny informací mezi francouzskými a britskými tajnými službami. Ve čtvrtek bude o boji proti IS jednat také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ovšem podle analytiků toto jednání zcela určitě zkomplikuje dnešní sestřelení ruského bojového letadla v Turecku.

Zatímco Paříž podle CNN "velí do boje" proti IS, Spojené státy nechtějí po válce v Iráku vstoupit do žádného konfliktu. Sám Obama dal opakovaně najevo, že vstoupit do války po teroristickém útoku by byla podle něj chyba a kloní se spíš k zintenzivnění koaličních leteckých úderů na pozice Islámského státu a užší spolupráci s Ruskem, které se do náletů zapojilo na konci září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…