Islámský stát prý může mít jaderné zbraně. A jsou to takoví šílenci, že je klidně použijí. Hlavně když bude dost mrtvých, obává se komentátor

12.06.2015 13:28

Sociolog Jan Jandourek se na stránkách Svobodného fóra rozepsal o radikálech z Islámského státu (IS) a možné hrozbě chemických zbrání, které jsou islamisté schopni vyrobit.

Islámský stát prý může mít jaderné zbraně. A jsou to takoví šílenci, že je klidně použijí. Hlavně když bude dost mrtvých, obává se komentátor
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Jandourek cituje britský deník The Independent, který nedávno upozornil na to, že se ozbrojencům z Islámského státu podařilo získat dostatek radioaktivního materiálu, který by stačil na výrobu špinavé bomby, která způsobuje zamoření rozmetáním radioaktivních látek klasickou výbušninou.. Následně Jandourek přidává i výrok australské ministryně zahraničí Julie Bishopové, podle které je prý NATO znepokojeno tím, co se děje s materiálem, který bojovníci IS při svém postupu Irákem a Sýrií ukořistili z různých výzkumných center a nemocnic.

Nebrali jenom hotovost z místních bank,“ cituje Jandourek šéfku australské diplomacie a připomíná varování Bishopové, že IS je schopný vyrobit chemické zbraně. Ten totiž v posledním čísle svého propagandistického časopisu nastínil, že chce vyvinout zbraně hromadného ničení. Navíc už dávno existuje možnost, že radikálové mohli získat jadernou zbraň z Pákistánu. „Je pravděpodobné, že při příležitosti začátku i konce ramadánu se IS pokusí o zásadní vojenské akce v Iráku a Sýrii,“ připomíná český esejista slova amerického Institutu pro studium války.

Jsou to šílenci, můžeme se dočkat čehokoli

Jandourek ve svém článku také připomíná, že ani Adolf Hitler například nesáhl po chemických zbraních, protože, coby voják z první světové války, věděl, co je to zač. Teroristům je podle Jandourka v podstatě jedno, kdo zemře. „Hlavně když je dost mrtvých a dělá to dojem,“ myslí si a připomíná, že se od IS částečně distancovali i „borci“ z Tálibánu a Hamásu.

Podle něj jdou radikálové tzv. proti všem. „Za normálních okolností, bychom mohli kroky protivníka odhadovat podle aspoň nějaké racionality. Pokud je někdo úplný šílenec a oslavuje smrt a rozsévá ji i mezi souvěrce, můžeme se dočkat čehokoli,“ obává se sociolog a dodává, že IS není jen pár vousáčů s primitivními zbraněmi. „Zřejmě i nějaké vyspělé technologie ovládají,“ domnívá se.

Možná přijde doba, kdy bude George Bush mladší doceněn, protože teroristy po 11. září dost zaměstnal a jejich sítě narušil,“ píše Jandourek, podle kterého je skoro zázrak, že se v dnešní vyspělé technologii teroristům zatím tolik nedaří. „Někteří lidé budou tvrdit, že nás do toho zatáhli Američané a Britové. Pro tyhle náboženské fanatiky jsme ale nepřátelé všichni,“ brání Jandourek západní velmoci před negativním názorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…