Islámský stát zajímá stále více Čechů

01.12.2015 16:20

Zájem obyvatel Česka o dění kolem takzvaného Islámského státu (IS) během několika posledních měsíců vzrostl stejně jako obavy z islamistického terorismu. O vývoj situace kolem organizace, která stojí i za nedávnými atentáty v Paříži, se zajímají podle dnes zveřejněných dat Centra po výzkum veřejného mínění (CVVM) dvě třetiny populace. Zájem od června narostl o osm procentních bodů, přičemž významně přibyl podíl lidí, kteří se o vývoj zajímají "rozhodně".

Islámský stát zajímá stále více Čechů
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Výzkumu se 1054 respondentů zúčastnilo mezi 2. a 9. listopadem. Neodpovídali tedy pod vlivem krveprolití, které si ve francouzské metropoli 13. listopadu vyžádalo 130 mrtvých.

Islámský stát cítí i bez tohoto vlivu jako hrozbu pro Česko 77 procent respondentů (v červnu to bylo 72 procent), pro světovou bezpečnost pak 88 procent a pro evropskou bezpečnost 89 procent. Opačný trend výzkum ukázal u analogické otázky týkající se vývoje na Ukrajině, kde se pocit, že jde hrozbu pro Česko, Evropu i mír ve světě snižuje (pro ČR z červnových 64 procent na 49 procent v listopadu).

Víc se o aktivity IS a podobně tak i o dění na vleklou krizí zmítané Ukrajině zajímají muži než ženy a zájem sílí s rostoucím věkem, zvyšujícím se vzděláním a především s rostoucím zájmem o politiku. Obavy o mír v souvislosti s islamistickým extremismem rostou s věkem respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…