Islámský stát zaměřil pozornost na Rusy. Především na jejich ženy a děti

13.11.2015 9:41

Odpovědnost Islámského státu za pád ruského civilního letadla nad Sinají zatím nebyla potvrzena, ale džihádisté mezitím zveřejnili výhružné video adresované právě Rusku. Ve dvacetivteřinovém spotu vyhrožují Rusům, že udělají z jejich manželek konkubíny a z dětí otroky.

Islámský stát zaměřil pozornost na Rusy. Především na jejich ženy a děti
Foto: repro youtube, tan
Popisek: V ulicích Islámského státu

Publikování podobných videí není u Islámského státu nic neobvyklého a patří k obvyklým „prezentačním“ nástrojům džihádistů. Někdy jsou videa úsměvná, jako třeba to, na němž vyhrožuje malý chlapec americkému prezidentu Obamovi setnutím hlavy. Jindy divákům při sledování videa tuhne krev v žilách. To v případě, že výhrůžky adresuje např. britský občan známý pod přezdívkou džihádista John, který již před tím popravil britské a americké novináře. Jeden z posledních počinů „mediálního oddělení“ ISIS je však poprvé určen Rusku. Ve dvacetivteřinovém spotu se míhají obrázky po zuby ozbrojených válečníků zahalených do klasických černých masek.

Hlavní vzkaz je potom recitován právě na pozadí „tklivého“ islámského zpěvu, jenž se nazývá našíd. „Lvi arabského národa se probudili a tasili své meče. Z vašich manželek uděláme konkubíny a z dětí naše otroky. Vaše zbraně a zařízení vám nebudou nic platné. Nezachrání vás v žádném případě před tím, abyste se všichni stali našimi otroky,“ vyhrožují radikálové konkrétně Rusům. Nejnovější video dle Daily Mail nese jasné stopy toho, že bylo vytvořené ISIS. Na jednom ze záběrů je například vidět upálení jordánského pilota letos v únoru.

Není přesně známo, kdy bylo video vyrobeno. V každém případě přichází ve chvíli, kdy Asadovi vojáci podporovaní Ruskem slaví první velký úspěch, protože se jim podařilo dobýt letiště u velkého a strategicky důležitého města Aleppa. Podle posledních zpráv se také syrským jednotkám podařilo eliminovat desítky radikálů. Rusko zahájilo své letecké údery před šesti týdny a především Spojené státy a Velká Británie poukazovaly na to, že bombardovaly hlavně pozice umírněné syrské opozice. Nově zveřejněné video však nasvědčuje tomu, že Rusové vedle toho způsobily nepříjemné ztráty také samotným džihádistům.


 

reklama

autor: pro

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…