Islámský stát znamená válku uvnitř islámu, říká izraelský prezident

20.10.2015 19:05

Exkluzivním hostem Interview ČT24 byl izraelský prezident Re'uven Rivlin. Hned v úvodu prozradil, že jeho předek pocházel z Prahy, žil tu prý v roce 1605. Velmi si pochvaloval přátelské vztahy s Českou republikou. Kdyby nebylo nás, židovský stát by se asi jen těžko dokázal ubránit útokům z okolí. Nastínil, jak by v budoucnu mohlo fungovat soužití s Palestinci. Pár slov padlo i na adresu Islámského státu.

Islámský stát znamená válku uvnitř islámu, říká izraelský prezident
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Všichni oceňujeme, co pro nás Češi udělali při obnově naší země, když nám poslali zbraně... Takže my hodně dlužíme českému lidu, a to i za období holocaustu, kdy mnoho českých lidí pomohlo svým židovským přátelům. Češi jsou jedním z nejpřátelštějších národů v Evropě,“ ocenil vzácný host. Češi prý chápou, jak složitý problém řeší Izraelci a Palestinci asi 150 let. Není to snadné soužití. „Když jsme v situaci, kdy na nás dopadají rakety a Molotovovy koktejly, tak jsme schopni své lidi chránit a chránit je je naše povinnost,“ poznamenal prezident.

Konfederace s Palestinci

Zdůraznil, že Izrael nikdy neporušil dohody uzavřené s muslimy. V Izraeli jakožto demokratickém státě smějí muslimové chodit, kam chtějí, ale totéž platí i o Židech. „Děláme všechno pro to, aby pochopili, že nevedeme žádnou válku proti islámu.“ Hlava státu je přesvědčena, že by se židovské děti měly učit psát arabsky stejně jako muslimské děti hebrejsky, aby si lépe porozuměly. Lidé musejí pochopit, že mohou žít vedle sebe, aniž se musejí milovat. „Ale jen za podmínky, že bude Izrael žít v bezpečí,“ zdůrazňoval prezident.

Za posledních 150 let se zatím nedařilo posílit vzájemnou důvěru. To je tedy úkol, který si vytkl sám prezident. Možná jednou Palestince napadne, že budou moci žít v konfederaci s Izraelci, protože Izrael nikdy nedovolí, aby Palestinci na své území povolali cizí armádu. „Věřím, že konfederace je báječné řešení, ale abychom mohli budovat konfederaci, musíme budovat důvěru,“ zaznělo z úst hlavy státu.

Muslimové podle jeho názoru musejí pochopit, že Izraelci žili v Jeruzalémě už před třemi tisíci lety, ale z tohoto území museli jednoho dne odejít. Relativně nedávno se tam ale vrátili a muslimové to musejí přijmout jako fakt. Izraelci zase musejí pochopit muslimy. „Na Blízkém východě k tomu neexistují zkratky,“ zdůraznil.

Islámský stát

Pár slov padlo také na adresu Islámského státu. Je to boj uvnitř islámu. „My se snažíme stát stranou. Nechceme dát komukoliv záminku, aby mohl tvrdit, že stojíme na jedné nebo druhé straně.“ Pokud jde o Sýrii, Bašár Asad byl jedním z nejhorších nepřátel Izraele, ale aspoň Izraelci věděli, s kým mají tu čest. Teď není jasné, kdo přijde po něm.

Na Evropě Re'uven Rivlin oceňuje, že se většina jejích států naučila žít v míru, přestože se mezi sebou nemusejí milovat. K témuž by podle izraelského prezidenta měly dojít i státy na Blízkém východě, jednoho dne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…