Islámští teroristé z Boko Haram v Nigérii „vymazali" celé město. Zabili prý až 2000 lidí

10.01.2015 12:40

Teroristé z islamistické organizace Boko Haram podruhé zaútočili na město Baga, ležící na severovýchodě Nigérie. Jak informovala BBC, tentokrát vypálili téměř celé město. Panují také obavy, že v posledních dnech pozabíjeli až dva tisíce lidí. Minulou sobotu obsadili vojenskou základnu ve městě.

Islámští teroristé z Boko Haram v Nigérii „vymazali" celé město. Zabili prý až 2000 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Různé bodné a řezné zbraně vyrobené ve vězení

BBC popisuje, že pozůstalí nemohli mrtvé pohřbít a těla obětí sobotního útoku Boko Haram tak ležela v ulicích města Baga. Při druhém útoku teroristé město, které mělo deset tisíc obyvatel, vypálili. Ti, kteří utekli, jsou nyní v hlavním městě Borna Maiduguri, ale také v sousedním Čadu. Vysoce postavenému vládnímu úředníkovi Musovi Alhajiovi Bukarovi řekli, že město „prakticky neexistuje“.

„Bojovníci Boko Haram vypálili téměř celé město ve středu poté, co v sobotu získali vojenskou základnu ve městě. Těla ležela na ulicích Bagy a bojíme se, že při útocích zabili okolo dvou tisíc lidí,“ citovalo BBC Bukara.

Na strategickou vojenskou základnu teroristé zaútočili v sobotu, po těžkých bojích ji vládní vojáci opustili. Základnu využívali nejen vojáci z Nigérie, ale i z Čadu a Nigeru. Tyto země pomáhají Nigérii v boji proti islamistům.

Boko Haram má pod kontrolou území velké jako naše republika

Teroristé mají pod kontrolou nejen Bagu, ale i šestnáct okolních měst. Nigerijský zákonodárce Maina Maaji Lawan v pondělí uvedl, že Boko Haram ovládá již sedmdesát procent státu Borno, který je velký téměř jako celá Česká republika a podle odhadů z roku 2005 v něm žilo 4,5 milionu lidí. 

Radikálové z Boko Haram bojují od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a požadují zřízení chalífátu, který bude spravován podle zásad islámského práva šaría. V loňském roce spáchala tato organizace asi sto teroristických útoků, při nichž zemřelo na tři tisíce lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …