Istanbulská úmluva: ČT tvrdě napomenuta za Události

22.02.2024 17:50

Reportáž o divadelním představení, které velmi návodně prezentuje politické téma Istanbulské smlouvy. Události ČT z konce ledna se staly předmětem zájmu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která televizi vytkla zcela nevyvážené informování.

Istanbulská úmluva: ČT tvrdě napomenuta za Události
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Reportáž o divadelním představení „Istanbulská úmluva“

Česká televize má problém u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta veřejnoprávního vysílatele upozornila na porušení zákona v hlavní zpravodajské relaci Události. Za to dostala televize ostrou výtku s výzvou, aby do sedmi dní situaci napravila.

Šlo o vysílání z 24. ledna, kde byla podle radních nevyváženě představena Istanbulská smlouva.

Editor vydání totiž dostal originální nápad spojit dvě reportáže. V první bylo referováno o projednávání tohoto mezinárodního dokumentu v Senátu. A hned poté se divák dozvěděl o divadelní hře, kterou o Istanbulské úmluvě nazkoušeli čeští umělci.

První reportáž byla uvedena informací, že ČR dokument podepsala už před osmi lety a jeho ratifikaci podpořil i prezident Petr Pavel.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45992 lidí
Hovořil v ní ministr Pavel Blažek, podle kterého má spíše symbolický význam, a následně dostali zhruba stejný prostor Michael Canov za odpůrce a Adéla Šípová za zastánce.

A poté už došlo na představení v pražském A studiu Rubín. Dílo režisérky Barbary Herz bylo představeno jako „dokumentární inscenace“.

Dílo vzniklo ve spolupráci s neziskovou organizací Otevřená společnost a redaktorka ji představila jako „sondu do osobních vztahů a nerovností“.

„Jak je možné, že v podstatě velmi krátký a neškodný dokument, který má pomoci obětem domácího a sexualizovaného násilí, jak může vyvolat tak obrovské vášně,“ ptala se režisérka s pohledem upřeným do kamery. Chtěla prý ukázat „zvláštní teatralitu té debaty“.

Do toho tvůrci reportáže střihli ze samotné hry výklad o tom, že mužská nadřazenost je normální, protože i bůh je otec.

A redaktorka Pavla Sedliská objasnila, že základní dělicí linie vede mezi „zastánci tradiční rodiny“ a „liberály“. K zobrazení této linie přistupují tvůrci „s groteskností a nadsázkou“. Herec Dan Kranich popsal přístup jako „nadhled, který zároveň bodne“, ale rozhodně prý nejde o agitku.

Do reportáže o divadelním představení redaktorka následně přimíchala informaci, že v loňském roce bylo na policii oznámeno 917 případů znásilnění, ale podle studií je nahlášeno asi jen deset procent případů.

K tomu v reportáži následně hovořila Marta Smolíková, ředitelka neziskové organizace Otevřená společnost.

Tato neziskovka vznik představení podle redaktorky „iniciovala“.

Reportáž končí záběrem na herce ve vytahaném tílku, který mává obrovskou pomlázkou a přitom tvrdí, že „to my jsme tady oběti“.

Spojení reportáže z parlamentu a z divadla, do které navíc byly vloženy selektované informace ze statistik, vytvořilo podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání velmi manipulativní rámování.

„Ačkoliv se reportáž ústy reportérky nebo mluvčích explicitně nevyjadřuje pro přijetí úmluvy, zazněly v reportáži argumenty v její prospěch, aniž by byly vyváženy oponentním postojem,“ shledali radní. Tím byl zvýhodněn jeden z názorů.

Jenže České televizi coby veřejnoprávnímu vysílateli ukládá nejen etický kodex, ale i zákony povinnost dodržovat zásady objektivity a vyváženosti.

Tyto zásady podle radních byly ve druhé z obou reportáží porušeny.

Istanbulská úmluva byla předmětem sporů už v minulosti. Za negativní postoj čelil kritice například kněz Petr Piťha, v České televizi se do jeho dehonestace zapojil pořad 168 hodin, kde vystupoval Tomáš Halík a současně jemu blízký teolog Ivan Odilo Štampach. Halík tvrdil, že kněz je mimo rozum a realitu a o Istanbulské úmluvě diváky přesvědčoval, že „ten dokument především hájí důstojnost ženy“.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46423 lidí
Senát úmluvu v lednu nakonec odmítl. Skupina jejích zastánců se však obrátila na Poslaneckou sněmovnu, aby pokračovala v ratifikaci, což by umožnilo tuto otázku v horní komoře otevřít znovu.

V dopise, adresovaném předsedkyni sněmovny Markétě Pekarové Adamové, je negativní stanovisko horní komory nazýváno jako „zamrzlý ratifikační proces“.

„Neschválení Úmluvy v Senátu bylo pro mnohé oběti domácího násilí a organizace, které je podporují, obrovským zklamáním, přesto však nepovažujeme proces schvalování za navždy ukončený. Poslanecká sněmovna však ještě může tuto obrovskou deziluzi občanského sektoru zvrátit. Pokračováním v již započatém projednávání Úmluvy ve Sněmovně, kdy text byl poslancům rozeslán jako tisk 486/0 dne 30.6.2023 a Vámi byl doporučen k projednání dne 2.8.2023, přičemž jste zpravodajkou tisku určila poslankyni Ing. Barboru Urbanovou, máte příležitost ukázat, že je hlas všech obětí trestných činů vyslyšen a že se naše společnost nebojí postavit proti násilí a diskriminace,“ žádá Pekarovou Adamovou podepsaná osmička senátorů, mezi kterými jsou Václav Láska, Marek Hilšer nebo David Smoljak.

Jejich kolega Zdeněk Hraba ironicky poznamenal, že výzvami k obejití vůle Senátu popírají jeden z hlavních principů úmluvy, která jasně uvádí, že „ne znamená ne“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Istanbulská úmluva je na první pohled nevinný dokument, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 22.02.2024 19:50:12
ale jinak je to zrada, hnus, neziskovky by mohly chodit do rodin a ničit vám vaše děti. Jen ..... hlasoval pro...

|  19 |  0

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …