Ištvan se dozvěděl o propuštění Nagyové a takto promluvil

19.07.2013 11:37

Olomoucký vrchní zástupce Ivo Ištvan krátce reagoval pro Rádio Impuls na poslední rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, který rozhodl o propuštění z vazby u Jany Nagyové, Ondreje Páleníka a Romana Bočka. Ištvan se domnívá, že soud stíhání považuje za důvodné, avšak míní, že pominuly důvody vazby.

Ištvan se dozvěděl o propuštění Nagyové a takto promluvil
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

„My si samozřejmě musíme prostudovat to rozhodnutí soudu. Takže komentovat vyjádření mluvčí je obtížné. Pokud je důvodem, že odpadly důvody vazby, tak by to naznačovalo, že soud má tento názor a zřejmě stíhání obviněných považuje za důvodné a o propuštění z vazby rozhodl, protože pominuly důvody vazby u těchto lidí,“ řekl Ištvan a dodal, že to rozhodnutí zatím nezná a nemůže ho komentovat. Potom ale zdůraznil, že je ještě naplánován výslech celé řady svědků.

Jana Nagyová, bývalá ředitelka kanceláře expremiéra Petra Nečase (ODS), bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník a někdejší ministerský náměstek Roman Boček byli propuštěni z vazby. Rozhodl tak v pátek Krajský soud v Ostravě, který vyhověl jejich stížnosti. Podle soudu už nehrozí, že by mohli během pobytu na svobodě ovlivňovat svědky. Informovala o tom mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Osoba Jany Nagyové byla vyšetřovateli označena za „centrum“ celého případu, který v červnu vedl k největší akci v historii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Detektivové během několika hodin vtrhli na Úřad vlády, několik ministerstev, do kanceláří pražského magistrátu a  vykonali domovní prohlídky u několika podnikatelů, u nichž se dlouhodobě spekuluje na napojení na politiku.

Spojka Nagyová

Nagyová měla personálně propojovat kauzy sledování premiérovy manželky Vojenským zpravodajstvím (které měla u rozvědky objednávat), podplácení bývalých poslanců ODS (které měla nabídkami funkcí uplácet, aby se vzdali mandátu) a styk politické reprezentace s podnikatelským podsvětím (její roli v této kauze však nedokázali vysvětlit). Právě proto prý byly všechny kauzy vyšetřovány společně. Kauza uplácení poslanců se však zkomplikovala, když Nejvyšší soud rozhodl, že se na ně vztahovala poslanecká imunita.  

Jana Nagyová byla zadržena ve svém bytě 12. června večer. Následně na ni byla uvalena vazba a byla převezena do Vazební věznice v Ostravě. Důvodem vazby byla hrozba ovlivňování svědků vyšetřované kauzy. Její advokát Eduard Bruna okamžitě podal žádost o propuštění z vazby. Později byla Nagyová převezena zpět do Prahy. Během vazby se jako svědek zúčastnila procesu s bývalým zpravodajcem Karlem Randákem, který byl obžalován, že protiprávně zveřejnil její výplatní pásky z Úřadu vlády.

Žalobce Ivo Ištvan již dříve ujistil, že akceptuje zásadu přiměřenosti postihu a hodlá všechny obviněné z vazby propustit, jakmile to bude možné a budou vyslechnuti všichni svědkové. Reálně bylo podle něj možné očekávat propuštění v průběhu srpna. Nyní mu soud udělal čáru přes rozpočet a propuštění Nagyové urychlil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…