Ištvan vypadá uštván, konstatoval publicista. Žalobce prý pracuje dobře, ale už by to chtělo výsledky

13.06.2014 17:43

Právník a publicista Tomáš Němeček v křesle hosta pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu prohlásil, že Jana Nagyová byla pojítkem všech tří prošetřovaných větví velké korupční kauzy. Na druhé straně zkritizoval státní zástupce v čele s Ivo Ištvanem - po ročním vyšetřování předvedli příliš málo. Alespoň pokud jde o větev týkající se lobbistů Ivo Rittiga či Romana Janouška. Své řekl i ke zveřejňování odposlechů.

Ištvan vypadá uštván, konstatoval publicista. Žalobce prý pracuje dobře, ale už by to chtělo výsledky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Hned v úvodu pořadu se Němeček pozastavil nad tím, proč byla zatýkací akce odstartována právě 12., resp. 13. června. „Možná měli žalobci pocit, že v těch prvních dvou větvích je třeba jednat a proto trochu podcenili tu třetí větev,“ spekuloval Němeček. První dvě větve představují zneužití Vojenského zpravodajství a údajné uplácení tří exposlanců ODS.

K odposlechům se dostane poměrně hodně lidí

Došlo i na otázku zveřejňování odposlechů. „Měl jsem velký problém s těmi odposlechy z intimní komunikace mezi Petrem Nečasem a Janou Nagyovou, resp. si myslím, že to MF Dnes neměla dělat,“ prohlásil právník a publicista. Připomeňme, že šlo o debatu na téma instalace Ondreje Páleníka na post prezidenta NKÚ, k čemuž nakonec nedošlo.

A kdo odposlechy médiím poskytuje? „Připomínám, že lidí, kteří mají přístup do spisů, je poměrně hodně. Zájmy obviněných nejsou vždy totožné,“ poznamenal ve vysílání host. „Může to dělat prakticky kdokoliv,“ uvedl Němeček. Od žalobců, přes obviněné až po poškozené.

Ivo Ištvan je trochu uštván, ale také je za to placen

S postupujícím časem se zdá, že vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan je po roce unavenější, než býval. „Působí trochu uštván a naštván. Zdá se mi, že čím dál hůře snáší tu kritiku, která sílí. Asi se mu s tím mediálním tlakem nežije příliš dobře,“ poznamenal publicista. Obratem k tomu však dodal, že je to součást jeho práce, za kterou je placen. A za svou práci by neměl být trestán, i kdyby se výhledově ukázalo, že v této kauze „přestřelil“. Zákon již dnes jasně stanovuje, za co v oblasti hledání spravedlnosti následují postihy, a podle Němečka je to tak správně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…