Ištvanův náměstek u Moravce odmítl Nečasovy námitky: Jde o závažnou kauzu, neděláme nic nestandardního

15.06.2014 13:04

Uplynul rok od policejního zásahu, který se týkal několika pražských podnikatelů, ale i bývalého premiéra Petra Nečase a jeho manželky Jany (tehdy Nagyové). Expremiér Nečas nyní ve svém prohlášení poukázal na vlekoucí se kauzu, to však náměstek vrchního státního zástupce Pavel Komár odmítá – naopak je doba řešení této kauzy standardní.

Ištvanův náměstek u Moravce odmítl Nečasovy námitky: Jde o závažnou kauzu, neděláme nic nestandardního
Foto: Radim Panenka
Popisek: Expremiér odmítl vypovídat i kvůli tomu, že mezi obviněnými je jeho současná maželka

Petr Nečas se rozhodl k ročnímu „výročí“ vydat prohlášení, kde rozebírá mýty a fakta k rozsáhlé kauze, která se začala veřejně řešit právě před rokem. „S ročním odstupem je stále jasnější, že bezprecedentní zásah 400 policistů byl vzhledem k současné důkazní situaci zcela nepřiměřený,“ píše zde bývalý premiér.

Podle náměstka olomouckého státního zástupce Pavla Komára však takový zásah není příliš velký, navíc počet čtyř set policistů je podle něj přehnaný – jde totiž o celkový počet policistů, kteří byli nasazeni během čtyř dnů. V jednom okamžiku bylo nasazeno maximálně 250 lidí.

Komár navíc v Otázkách Václava Moravce dodal, že podobných zásahů provádí jeho vrchní státní zastupitelství několik ročně, takže nejde o žádnou výjimku. Jako příklad uvedl zásah u lihového bosse Radka Březiny. „Tady bylo policistů nasazeno prakticky o sto více. Bylo tam zhruba 500 policistů z různých složek, ale především se jednalo o ÚOOZ,“ uvedl na ČT s tím, že mnoho policistů zaměstnaly především domovní pohlídky, kterých byl vysoký počet. Ovšem ani kauza tzv. lihové mafie stále není nejrozsáhlejší kauzou, existují i větší.

Kauza okolo Petra a Jany Nečasových je podle Komára význačná svou závažností, zde má na mysli sledování tehdejší expremiérovy manželky, kterou mělo provádět Vojenské zpravodajství. „Pokud někdo tuto službu využije k osobním věcem, tak jsem absolutně přesvědčen, že taková kauza se závažností vymyká jiným trestním věcem,“ míní náměstek.

Vzhledem k této závažnosti, a navíc i složitosti kauzy (kauza má totiž několik větví týkajících se pražských podnikatelů či bývalých poslanců ODS) je proto podle Komára doba šetření standardní. Právě na tuto dobu si ale bývalý premiér ve svém prohlášení stěžuje.

„Dosud se neprokázalo ani účelové spojování zadržených se zabavením značné finanční hotovosti a desítek kilogramů zlata,“ píše Nečas. Od „propuknutí“ kauzy už uplynul rok, ovšem od neveřejného počátku to již činí dva a půl roku. Ani to podle Komára není dlouhá doba, u kauz podobného typu to podle něj bývá průměrně tři a půl roku.

„Máme pocit, že jsme tady velmi důkazně silní,“ ujišťuje Komár. V první fázi, kdy byl případ neveřejný, bylo prováděno rozsáhlé ověřování. Posléze vyšetřovatelé dospěli k tomu, že důkazů je dostatek, a tak bylo zahájeno trestní stíhání a došlo ke zmíněnému policejnímu zásahu.

Petr Nečas to však vidí jinak. „Rok po těchto událostech dosud nebyly předloženy natolik jednoznačné důkazy o závažné trestné činnosti, které by ospravedlňovaly takto rozsáhlou policejní operaci související s činností Úřadu vlády. Dalo by se očekávat, že akce takového rozsahu, mediálního a politického dopadu bude v několika následujících dnech, maximálně týdnech jednoznačně vysvětlena a obhájena,“ napsal ve svém prohlášení. Komár však toto popírá. „Celou věc nešlo dělat rychlejším způsobem a nebylo by to ku prospěchu věci toho řízení,“ dodal v OVM.

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…