Italská vesnice nadšeně vítá běžence. Ze zvláštního důvodu...

31.01.2016 13:54

Zatímco řada evropských států už přestává zvládat příval imigrantů a začíná připravovat různá opatření na jejich omezení, někde nově příchozí z Afriky a Blízkého východu vítají. Jednou z takových výjimek je malá italská vesnice Sutera, nacházející se na Sicílii. Píše o tom server Echo24.

Italská vesnice nadšeně vítá běžence. Ze zvláštního důvodu...
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

V Suteře od roku 1970 klesl počet lidí z 5 tiséc na 1,5 tisíce. Školy a školky začaly být prázdné, obchody zavřené a pole neměl kdo obdělávat. Pak se zejména v minulém roce do Evropy začalo dostávat stále více lidí, prchajících z válečných oblastí Sýrie a dalších zemí, hledajících nový život. Množství migrantů končilo právě v Itálii, která ale jejich nápor dlouhodobě není schopná zvládat.

Celý text je ZDE

Přívalu migrantů se rozhodla malá vesnice využít k tomu, aby úplně nezanikla a díky uprchlíkům, které do vesnice starosta a radní pozvali, pomalu zažívá nárůst obyvatelstva.

Před příchodem uprchlíků byla více než polovina domů v Suteře prázdná a bylo zde velké množství neobsazených pracovních míst. Mladí lidé z vesnice odcházeli do Německa a Anglie a starší obyvatelé postupně umírají, důsledkem čehož úmrtnost přesáhla porodnost. ,,Sutera se začala vytrácet. Díky uprchlíkům máme nyní možnost město oživit,“ řekl deníku Time starosta vesnice Giuseppe Grizzanti.

EU dává uprchlíkům peníze na dobu, než si najdou práci

,,Tady jsem našel svůj klid. Přišel jsem do Sutery minulý říjen ze státu Edo v Nigérii. Po Nigérii jsem nějaký čas žil v syrském Benghází, kde jsem dělal číšníka a řidiče. Když přišla válka, ve městě jsme uvízli. Hned jak to bylo možné jsme se ženou unikli lodí do Evropy, sem na Sicílii,“ řekl deníku jeden z příchozích uprchlíků, 39letý Alex Ukunboru, který se ženou žije v prostorném domě.

Server ale připomíná, že vesnice je schopná poskytnout domov desítkám lidí díky penězům od Evropské unie, která jim na čas než si najdou práci dává částku, ze které mohou přežít.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…